onsdag 2 april 2014

Han gjorde allt för att synas!

Jag fick stort gensvar på bloggen igår som handlade om bilisternas förmåga att upptäcka motorcyklar i trafiken och funderade kring ifall det var skillnad på förmågan olika årstider.

Vad jag tyckte mig konstatera var att det inte spelar någon större roll för bilisterna ifall det är höst vinter vår eller sommar. Bilisten i allmänhet är lika bra eller dålig på att upptäcka motorcyklar oavsett årstid. Som både motorcyklist och bilförare är det antagligen lätt att invaggas i säkerheten att man som bilist upptäcker och ser motorcyklar på vägarna.
Motorcyklar kan synas även i regn

Som bilkörande motorcyklist gör man nämligen det, av den enkla anledningen att vi tittar efter motorcyklar. Det gör vi för att vi gillar och är intresserade av just dessa fordon. Är man inte hojåkare eller särskilt intresserad av dylika fordon tittar man inte efter dem och då ser man dem inte heller. Skall man se motorcyklar i trafiken måste man således titta efter dem annars ser man dem inte. Kan vi inte få bilisterna att titta och bli mer uppmärksamma så är det viktigaste vi kan göra att jobba med vår egen säkerhet och vår egen riskbedömning.

Som motorcyklister kan vi inte överföra detta ansvar på bilisterna, det äventyrar vår egen säkerhet. Stämmer denna tes så spelar det således ingen större roll ifall vi sätter på oss varselvästar eller till och med en blinkande saftblandare högst upp på hjälmen. Tittar inte bilisten efter motorcyklar ser han inga. Varselvästen vaggar således in oss i en falsk trygghet, vi tror att vi skall synas mer och bättre bara för att vi klär oss i neongrönt. Bara för att man som motorcyklist klär sig i varselväst så innebär det inte att det per automatik sker en förändring i bilisternas hjärna som gör att de plötsligt börjar titta efter motorcyklar.

Det finns ytterligare en sak som stör mig med varselvästar på motorcyklister. Alla andra som använder dylika plagg rör sig till skillnad från motorcyklisterna väldigt långsamt. Vägarbetare, sopåkare, trafikpoliser, dagisbarn m,fl. Detta vet de flesta trafikanter. Att som motorcyklist sätta på sig varselväst så finns också risken att vi signalerar här har vi något som står still eller rör sig väldigt långsamt i trafiken.

Vi måste ta ansvar för vår egen säkerhet det är inget vi kan belasta våra medtrafikanter med. Precis som jag skrev igår kan bilisterna givetvis utbildas och bli bättre, det kan alla trafikanter. Tills så har skett så måste vi fortsätta tänka på att det är vi motorcyklister som ansvarar för vår egen säkerhet inte bilisterna.

Funderade ett tag på att sy upp tygmärken man kunde ha på mc-västen eller trycka upp hjälm dekaler med VVV (Våga Vägra Varselväst). Tycker just du att det vore en god idé så var så god jag bjuder på den. Hör av dig när du har sådan till försäljning så köper jag några stycken. Idag är det torsdag. Kanske dags för ärtsoppa och pannkakor, det blir man både snäll och glad av.

2 kommentarer:

  1. Har varit en fan av vvv i många år och tanken på dekaler har funnits länge.........
    Brukar säga att de som har varselväst är medlem i "Varsel MC"
    Som sagt det är för många som bär vv och därför tappar det den tänkta effekten.
    Man får betrakta varje bilist som en älg,helt oberäkneliga.......... ;-)

    SvaraRadera
  2. Med tanke på att många sitter en tonad vindruta som dessutom reflekterar himlen, och i princip alla sitter bakom en strålkastare, blir varselvästen helt meningslös. I alla fall från det håll man behöver den för att undvika en olycka med en bil. Lägg till det du skrev ovan, så har vi en av de sämre idéerna vad det gäller skyddsåtgärder.

    SvaraRadera