söndag 16 mars 2014

Virtuell avrostning.

Avrostning är viktigt. Det finns ingen motorcyklist som är lika bra efter vintervilan som han hon var i slutet av förra säsongen. Det krävs en stunds både tänkande och övande innan man är tillbaka i gammal god form.

Jag brukar alltid uppmana folk jag känner att delta i någon form av avrostning. Avrostningar brukar anordnas av SMC men också av en del märkesklubbar men även en del andra hojklubbar. SMC boken brukar vara ett bra ställe att kolla upp var och när det arrangeras avrostningar. Detta brukar vara trevliga, uppsluppna och trivsamma tillställningar där man förutom att komma i god hojåkarform så är det dessutom ett lysande tillfälle att träffa sina hojpolare efter vinteruppehållet.
Avrostnng med SMC

Nu kommer det antagligen att dröja ytterligare ett tag innan avrostningarna kommer igång och du kommer säkert att ge dig ut på vägarna flera gånger innan du finner en avrostning att delta i. Förutom förmaningen att vara försiktig, akta sig för rullgrus så finns det några saker att tänka på för att snabbare komma tillbaka i gammal god form. för att öka säkerheten. Som bilförare är man sällan lika aktiv i sitt sätt att köra och med fyra hjul i backen så är blicken inte riktigt lika viktig vare sig för balansen eller kursstabiliteten som när man kör motorcykel. Har man som motorcyklist enbart kört bil under ett antal månader blir man lätt bli slarvig med vart man fäster blicken.
Avrostning med SMC

När jag diskuterar hojåkning med folk som inte själva kör brukar jag påstå att konsten att köra motorcykel består av 80% blick och 20% manövrering. Detta är viktigt att ha i åtanke när det åter är dags att gränsla hojen och ge sig ut i vårsolen. Försök minnas hur du gjorde i hösta, hur och var du fäste blicken. Ju längre fram du fäster blicken ju stadigare blir din färd. Detta låter ju enkelt men tyvärr är inte verklighetens hojvägar alltid raksträckor. I ärlighetens namn kanske man skall tillstå att vi snarare söker oss till kurvig och kupérad terräng istället för raksträckor. Då blir det genast problem med det där att fästa blicken långt fram. Istället för att faktiskt kunna fästa blicken blir det en mental grej.
Avrostning med SMC

Man brukar säga att man skall "titta genom kurvan". Man föreställer sig en punkt efter kurva. dit till den punkten man skall komma. Blicken fäster du på denna "mentala" punkt. Hojåkning fungerar nämligen så att dit man tittar är dit man styr hojen. Var noga med att fundera över hur du gör och vart du skall titta så kommer känslan snabbt tillbaka. Ha inte för bråttom med att köra fort och göra kraftiga nedlägg i kurvorna. Ta det lugnt och försök att hitta åkkänslan igen, gör inget förhastat och gasa lugnt. I morgon kommer det att handla om bromsteknik.

Helgen den 26 och 27 April håller SMC avrostning på flygfältet i Ljungbyhed. Mer info hottar du på länken här.

SMC Avrostning

1 kommentar:

  1. vi e 15 som kör ljungbyhed den 27, väl värd varje krona

    //albin

    SvaraRadera