tisdag 20 maj 2014

Ja men hur fort går den?

Denna egentligen helt irrelevanta fråga får man ofta av människor som aldrig suttit på en motorcykel, eller så tittar dom på hastighetsmätaren och sedan kan man få höra gör den bara 220?

Det är nästan så jag blir lite irriterad när jag får frågan. När jag sedan svarar.
- Det vet jag inte! mottas det svaret ofta med fullständigt oförstående. Det verkar som om den oinvigde ofta tror att just fart och hastighet är det som gör att man väljer att skaffa motorcykel.
- Hur fort har du kört då? Så formuleras ofta följdfrågan.

- Så fort man får, jag brukar försöka hålla hastighetsbegränsningarna, svarar jag kanske inte helt sanningsenligt. För visst händer det dagar då det är fint väder och vägen är fri att jag vrider lite extra på gasrullen.
- Ja men kom igen då! Säger frågeställaren. Hur fort har du kört?
- En bit över 200 drar jag till med, Fast inte på denna hojen det var på farsans Honda CBR 1000. Motorcyklar som heter något med R låter snabbt och har alltid en positiv påverkan på de som inte vet något om motorcyklar.

- Fast den här säger jag och pekar på min gamla Road King den är inte trevlig att köra fort på. Jag har aldrig kört den snabbare än 150 fast den går fortare.
- Hur kan du veta att den går fortare om du aldrig testat frågar Nicke Nyfiken?
- Den hade inte varvat ur och den hade inte slutat att öka när jag slog av på gasen.
- Vadå varvat ur?
- När du har tömt ur all kraft i motorn så att den inte driver på och ökar längre
- Ja men skulle du inte vilja veta hur snabb den är då?
- Nej jag har inget behov av att veta det. Min hoj går allra bäst när man håller hastigheterna och det är definitivt ingen hoj att åka fort på bana med. Det skulle vara lite som att ställa upp med en elefant på Täby Galopp.

- Du sa jag, det finns en annan grej som du borde undra över mycket mer än hur fort den går.
- Vådå undrade Nicke nu ännu Nyfiknare.
- Hur sakta den går. Fråga istället folk med motorcykel hur sakta dom kan köra.
- Är du helt dum i huvudet vad är det för fråga sa Nicke och blängde misstroget.
- Köra fort på motorvägen eller på en flygraka någon stans det kan vem som helst gör. Att köra långsamt däremot är en mycket svårare konst än att åka fort. Nu tröttnade Nicke Nyfiken och vände på klacken. Förmodligen stämmer det som står på en av mina åkkamraters motorcyklar. På oljetanken finns en lite stickers med texten I can explain but you woun't understand.

Ha en trevlig dag det verkar som om åkvädret kommit på besök i alla fall i Sydsverige Gasa Lugnt.

3 kommentarer:

 1. en fråga som få tänker på i sammanhanget e....
  hur fort stannar den ???

  //albin

  SvaraRadera
 2. Underbart och träffsäkert skrivet! Minns när jag tog kortet, som jag övade att krypköra och köra slalom mellan koner. På tid! Det var till stor hjälp på uppkörningen.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet. Ja det är alltid den frågan som kommer när man träffar någon ny som inte kör hoj själv. Det svaret ska jag ge nästa gång :)

  SvaraRadera