måndag 19 maj 2014

Vad utmärker en motorcyklist?

Detta är en fråga jag funderat på åtskilliga gånger. Hur definieras detta och vad är det som skiljer en motorcyklist från den som bara "kör motorcykel" Jag tror att det i grund och botten handlar om ens förhållningssätt. Det finns ingen mall och det spelar ingen roll vilken typ av motorcykel du kör. Det handlar om dig, ditt ansvar och ditt uppträdande.

Att motorcykelhobbyn inte är direkt ofarlig det kan förmodligen de flesta som någon gång grenslat en motorcykel hålla med om. Men det finns en hel del saker vi faktiskt kan göra för att minska riskerna både för oss själva och våra medtrafikanter och det handlar inte om att låta hojen stå kvar hemma i garaget.

Det finns en del av motorcykelåkandet som vi lätt glömmer bort i samma stund vi har fått motorcykelkörkortet i vår hand. I det läget tycker vi att vi förvärvat rätten att köra motorcykel. Visst har du det men det är inte bara rätten att köra motorcykel du förvärvat, du har också blivit ansvarig för en lång rad skyldigheter. Som trafikant är du en del av vår trafikmiljö samtidigt som du också är en del av vårt demokratiska system. Alla demokratiska system innebär en lång rad skyldigheter vi måste uppfylla innan vi kan åberopa våra rättigheter.

Det jag talar om är givet vis respekten inför våra trafikregler. Det är ju inte så att staten och regeringen har tagit alla dessa beslut kring vår trafikmiljö för att jävlas med trafikanterna. Trafikreglerna finns till för att trafiken skall fungera och det med så få olyckor och andra tillbud som möjligt. Sedan finns det kanske ingen anledning för dig att bete dig som en bokstavstrogen fundamentalist i förhållandet till trafikregler hastighetsbegränsningar etc. Det handlar om att använda empati, hänsyn och det vi kallar sunt förnuft.

Uppfyller du dessa tre kriterier så kommer du antagligen att märka att du ändå hamnar rysligt nära de trafikregler våra folkvalda beslutat om. Skulle det vara så att du anser att det finns ett lagar och regler som du tycker borde tas bort eller förändras kan du aldrig skapa den förändringen genom att notoriskt bryta mot trafikreglerna. Det enda sätten är att antingen själv arbeta politiskt eller stödja de personer och organisationer som bedriver lobbyverksamhet för motorcyklisternas räkning. För vår del är det främst SMC som bevakar våra intressen.  Är du inte redan medlem så gå med nu!

Slutligen ett par saker som flera av er antagligen tycker är en självklarhet och inte ens borde nämnas. Först handlar det om att inte köra motorcykel påverkad av alkohol och andra droger. För de allra flesta av oss är det en obrytbar regel att inte köra motorcykel när man är onykter. Tyvärr är det inte lika självklart som vi tror. Statistiken på de som omkommer i samband med mc-olyckor visar att mer än en tredjedel är påverkade av alkohol eller andra droger. Ifall en del av landets invånare ( jag vill inte kalla dem motorcyklister ) lät bli att köra hoj när de är på lyset skulle en hel del liv sparas.

Det är oerhört viktigt för oss motorcyklister att vi gemensamt tar avstånd från att köra påverkade då kan vi på sikt spara flera människoliv. Nästa sak är att du skall låta bli är att låna ut din motorcykel till folk som saknar mc-körkort givet vis med undantag för regelrätt övningskörning. Slutligen skall du absolut och ovillkorligen inte låna ut din motorcykel till folk som både är berusade och saknar mc-kort. Att köra motorcykel berusad och dessutom sakna både mc-kort och omdöme är så dumt så man kan knappast förstå att det ens förekommer, ändå gör de det och blir orsaken till flera människors död varje år.

Hade dessa berusade körkortslösa individer låtit bli att köra motorcykel hade dödsolyckorna minskat med minst 50%. Dessa tre små regler kan alltså minska dödsolyckorna till hälften utan att det på något sätt inkräktar på din frihet och dina rättigheter som motorcyklist. Snacka om win-win situation. Är du något sånär ödmjuk inför lagar och trafikregler och uppfyller de tre små enkla reglerna ovan tycker jag att du kan ta dig rätten att kalla dig motorcyklist. Ha en trevlig dag och se till att du också kan säga "Motorcyklist ja visst"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar