söndag 18 maj 2014

Nästan som sommaren

Igår blev det en rejäl tur på småvägar i ett soligt Skåne. En hojtur som gav en rejäl försmak på vad som komma skall. Det blev en tur i riktigt finväder.

Vid lunchtid rullade jag och hustrun ut hojarna ur garaget för att ta en tur i det vackra lördagsvädret. Termometern visade 20 grader och solen sken från en nästan klarblå himmel. Vi hade suttit och ätit frukost utomhus och konstaterat att denna dagen fick vikas år motorcykelåkning.

Alla måsten fick läggas åt sidan för idag skulle det åkas hoj. Det fanns en hel del event i närheten. Det var bil och hojutställning i Eslöv och HDCS  hade vårmönstring hos Gibsons MC i Svedala. Det var inget som för dagen lockade oss vi ville ut och åka. Efter att ha tankat rullade vi ut ur Malmö på inre ringvägen

Vi svängde av mot Ystad men lämnade snart motorvägen till förmån för småvägar över fält och genom bokskogar. Det är kanske vid denna tiden Skånes natur är som allra vackrast. Bokarna har fortfarande kvar lite av den skira ljusgröna färgen de har när den är nyutslagen. Rapsfälten står i full blom och bildar stora gula hav i åkerlandskapet. Höstvetet är redan knähögt och intensivt grönt samtidigt som det finns åkerlappar i bruna toner där utsädet precis börjat att gro.

Vi Körde förbi Torup Vidare mot Häckeberga. I krokarna runt Häckebärga finner man en del av Sydsveriges absolut bästa  mc-vägar. Terrängen är kuperad och det böljande landskapet delas av många små slingrande vägar genom skogar, över fält och genom berg och dal. Det är den sortens väg som gör att man kan känna fartupplevelse utan att bryta mot hastighetsbegränsningarna. Detta är ett vägområde som fungerar fint oavsett vilken typ av cykel du åker.


Även trampcykel funkar det var många som var ute på sina järnhästar allt från picnicksugna cykelflanörer till cykelklubbar som var ute och distanstränade. Den som påstår att Skåne är platt som en pannkaka har aldrig varit här eller så har den personen en mycket alternativ uppgift om begreppet platt. Landskapet är dessutom nerlusat med småvägar och nästan alla är asfalterade eller belagda med oljegrus.

Som hojåkare finns det många fördelar med Skåne. Ett bra vägnät, spännande platser att besöka och en lång säsong. Det är tätt mellan både mat och fikaställen och under senare år har det börjat att dyka upp fler och fler ställen som erbjuder Bed & Breakfast. Här finns alla ingredienser för en lyckad hojsemester. Vi styrde vägen vidare mot Ystad och genom Sandskogen. Vid Kabusa skjutfält svängde vi av mot Kåseberga och Ahles Stenar.

Där åt vi på Ahls rökeri och igår blev det gravad lax och räksallad. Sedan styrdes färden hemåt igen. Fördelen med vägnätet här nere är att man sällan behöver åka samma väg tillbaka. På hemvägen körde vi över Sövde och Blentarp. Det hade blivit en tur på 20 mil när vi rullade in hemma på vår gata i stan.

På kvällen var vi bortbjudna till goda vänner så vi behövde inte ens tänka på att fixa mat. det blev på det stora hela en mycket lyckad dag.
Tråkigare var det för några av mina hojvänner som jag läste på Facebook hade blivit stoppade av polisen och fått lära sig att det kostade 1 000kr att ha förliten registreringsskylt och att det kostade 500kr att ha klistermärken på regskylten på platsen där skattelappen en gång satt. En tråkig lärdom att få av farbror polisen.

Ha en trevlig dag och Gasa Lugnt.

1 kommentar:

  1. Mediabilden av världen har samma snedfördelning. Media är drama, de bryr sig inte om helhet eller verklighet, de bryr sig om läsar- och tittarsiffror samt att redovisa sina ägares politiska åsikter. Elände, sex och olyckor säljer bäst. Vänliga hjälpsamma människor eller exempelvis trafikanter som sköter sig är inte intressant för media.

    SvaraRadera