fredag 23 maj 2014

Varför är trafiksäkerhet så provocerande?

Igår skrev jag om att jag tyckt mig skönja minskat extrembeteende bland landets motorcyklister. I mitt stilla sinne såg jag detta som ett positivt påstående och något som faktiskt stärker motorcyklisternas position gentemot andra trafikantgrupper. Det var långt ifrån så, några av mina läsare valde att tolka gårdagens inlägg.

Det är inte så att jag på något vis försöker framställa mig själv som "bror duktig". Jag är absolut inte Guds bästa barn när det gäller att följa hastighetsbegränsningarna. Det händer att det växer ut små horn i pannan även på mig så att jag "råkar" vrida lite hårdare på gasrullen. Jag har givetvis inget att invända mot andra som gör så heller, jag försöker undvika att praktisera dubbelmoral. Jag är övertygad om att det går att uppträda trafiksäkert utan att slaviskt följa hastighetsbegränsningarna. Det är inte hastigheten som är det mest avgörande när det gäller hur vi uppträder i trafiken. Det jag ville få fram i gårdagens inlägg var att jag upplever att verkligt extrembeteende i trafiken hade minskat. Med extrembeteende menar jag ett sådant uppträdande i trafiken att man riskerar inte bara sitt eget utan även sina medtrafikanters liv och hälsa.

För min del handlar det om att begagna sig av empati och medmänsklighet, för att visa hänsyn mot sina medtrafikanter. Tycker du att det är ok att riskera dina medmänniskors liv och hälsa för att själv få lite adrenalinrus tycker jag att det är helt fel inställning. OM du istället "kör med insidan" som man brukar säga och väljer var och när du gasar på lite extra, då är det bara ditt eget liv och dina egna risker du kalkylerar med och det är givetvis helt och hållet upp till dig. Vad jag har svårt att begripa är varför det finns motorcyklister som blir arga och provocerade över att trafikmiljön och motorcyklisternas uppträdande i allmänhet blivit bättre? Kan det vara så att det finns ett dåligt samvete som ligger och gnager och att det finns funderingar kring ifall man borde lugna ner sig en smula?

Oavsett så står jag för mina åsikter och ifall du tycker som några av mina läsare talat om för mig att jag är "en feg jävel som borde lägga ut min jävla kromsläde på blocket eftersom jag antagligen inte kan njuta av motorcykelåkning", så bjuder jag på det. Var och en ansvarar för sitt eget handlande. Ifall du vill äventyra ditt eget liv och din egen hälsa så var så god men se för sjutton till att det inte drabbar någon oskyldig som inte har med ditt risktagande att göra.

Den fega motorcyklisten önskar er alla en trevlig helg och hoppas att ni skall njuta av många härliga mil på hojen i det vackra försommarvädret. Gasa lugnt eller i alla fall upp till den hastighet du finner lämplig. Ifall du nu undrar så är mina motorcyklar inte till salu.

4 kommentarer:

 1. Väl skrivet. Man brukar säga "fort, men fel" vilket troligen blir resultatet om man kör utan hänsyn till andra (tills man kraschar). Kör man med insidan, så brukar många bilister glida åt sidan & vinka förbi en, bara för att de också vill njuta av ljudet när man drar förbi.
  //Anders

  SvaraRadera
 2. Håller med, att slaviskt följa hastighetsskyltarna är inte detsamma som att köra trafiksäkert, det är så mycket mer som spelar in. Man kan köra fort och trafiksäkert, om man väljer var och när det passar.
  Upplever ofta tyvärr att många som iof kör helt lagligt helt stänger av övrigt säkerhetstänkande, eftesom de verkar tro att det inte kan ske några olyckor bara man håller hastigheten. Att tex hålla avstånd, förutse andra trafikanters betéende, bromsberedskap vid korsningar mm är helt främmande.
  Har hört en mc-förare säga att han inte behövde vara duktig på bromsa, för han körde så lugnt iallafall...(äldre man med A-kort på köpet)

  SvaraRadera