torsdag 21 augusti 2014

Det borde vara betydligt fler som är medlemmar i SMC

I Sverige finns ca 400 000 registrerade motorcyklar och någon stans mellan 300 000 och 350 000 invånare som har mc-körkort. SMC  "Sveriges motorcyklister" har endast 65 000 medlemmar. En i mitt tycke märkligt låg siffra.

Med dessa siffror kan man räkna ut att ungefär var sjätte motorcyklist är medlem i SMC. Varför inte fler undrar jag. Visst jag känner till allt det där med frihetstänket och sköt dig själv mentaliteten i hojvärlden. Samtidigt vet jag också att hojåkare i allmänhet inte är dumma i huvudet utan ofta tänkande förnuftiga människor. Som trafikanter kommer vi som kör motorcykel ofta i kläm.

Det är sällan det tas hänsyn till oss när det gäller vare sig trafikplanering eller säkerhetstänkande. Det pratas med vackra ord från Regering, Trafikverket och transportstyrelsen om den så kallade nollvisionen. Det är ur hojåkarperspektiv vackra ord som ur vår synvinkel sällan blir något annat än luftslott. I den heliga besparingens namn gör man undermåliga reparationsarbeten av vårt hårt slitna vägnät.

Hårt pressade av att alla enheter skall bära sina egna kostnader då man bolagiserat större delen av den infrastruktur vi kallar vägnätet. Om det nu är så att man konkurrensutsätter vägunderhållet och låter entreprenaden gå till den som vill ha minst betalt så blir det som alltid man får vad man betalar för. De statliga pengarna du och jag har varit med och betalat i form av skatter som sedan betalas ut till den som vill ha minst betalt för att sköta våra vägar skall förutom själva underhållet även betalas ut som vinst till de som driver bolagen. Är det då så konstigt att många vägar i vårt avlånga land är näst intill livsfarliga för oss som kör motorcykel?

Snart är det val men tyvärr så tror ja inte att ett regeringsskifte kommer att innebära någon större skillnad för oss som kör motorcykel. Skall vi kunna skapa förändring så måste det ske andra vägar än via valsedeln. Det är här SMC kommer in i bilden. Det är vår största chans att kunna påverka i rätt riktning. Det är den enda organisationen som kan påverka politiker och tjänstemän i en för oss positiv riktning. Ju större SMC blir som organisation ju större möjlighet har vi att skapa en bättre trafikmiljö och drägliga villkor för oss som gillar att köra motorcykel.



Är du inte medlem så är det dags att gå med nu. Ifall vi leker med tanken att två av tre motorcyklister vore medlemmar i SMC så skulle vi istället vara ca kvarts miljon medlemmar  vilket skulle motsvara ca 3% av landets befolkning. En tillräckligt stor grupp av människor med ett gemensamt särintresse som inte går att ignorera. Är du inte medlem så är det dags att bli det nu. Är du medlem värva dina hojkompisar. Ju fler vi blir ju större bli SMC:s möjlighet att ta tillvara våra intressen.

All information du behöver veta hittar du på länken här. Bli medlem i SMC

Ha en underbar helg. Vi håller tummarna för att det blir hojväder. Än finns det många vägar att åka och platser att besöka. Gasa lugnt.

1 kommentar: