tisdag 19 augusti 2014

Trafikverket visar än en gång att snålheten bedrar visheten.

Det verkar som om landets motorcyklister inte längre får plats i Trafikverkets så kallade nollvision. Många av de reparationer och "förbättringar" som görs längs landets vägar fixas inte till med tanke på att vi även har motorcyklar på vägarna.

Det är som om motorcyklarna medvetet glöms bort så fort det handlar om vägstatus. Längs många av våra vägar står vajerräcken i mittsträngar och sidor som ett bevis på att motorcyklisterna inte är värda samma skydd som övriga trafikanter. Då undrar man givet vis vart nollvisionen tog vägen i alla fall för motorcyklisternas vidkommande.

Under den varma sommaren har jag och många aav mina hojkamrater råkat ut för blödande asfalt. Tyvärr är det inte så att halkan försvinner så fort vägtemperaturen gått ner. Blödningen kan ändra asfaltens struktur med sämre friktion som följd. Således kan man enkelt konstatera att dålig asfalt knappast går hand i hand med nollvisionen.
Blödande asfalt och vajerräcken. Inget drömsenario för en hojåkare

För några dagar sedan var det en motorcyklist som åkte omkull i Husqvarna efter att fått sladd på en till synes vanlig asfaltväg. Några allerta hojåkare åkte dit för att se hur det förhöll sig med asfalten och friktionen. Titta på bifogade youtube klipp. Såsom motorcyklisten kanar omkring på sina dojor skulle man kunna tro att detta är ishalka på vintern men det är inspelat i mitten av Augusti.

Kolla länken här Friktionsdemonstration

Jag tycker det är sorgligt att se hur dåligt våra vägar har förvaltats de senaste åren. Det känns som om det började gå utför i samband med att vägverket bolagiserades och konkurrensutsattes. Kanske är det så att vägunderhållet har blivit billigare sedan dess men detta har tydligen skett på bekostnad av kvalitén. Märkligt att Trafikverket inte insett att snålheten alltid bedrar visheten

En liten rättelse eller tillägg:
Hela skulden skall i detta fallet inte läggas på Trafikverket då vägen i videoklippet ovan sköts om av Jönköpings kommun. Således bör Jönköpings kommunledning dra på sig skämsmössan också. Vi kan således konstatera att inte bara trafikverket slarvar med vägunderhållet utan detta verkar också gälla många av landets kommuner.

//magnus

2 kommentarer:

  1. Trafikverket upplever jag som extremt ignoranta med tanke på va livsavgörande saker som är o grejjar med! Har flera ggr hört av mej till dom när jag tycker inbromsningarna blivit för utmanande in emot vägarb på höghastighets vägar. Visst man ska kunna stanna på sträckan man överblickar mm men vem fan väntar sej en stilla stående kö på andra sidan krönet på tex E4;an? Och när man köat 5min så kommer skyltar som varnar för kön man är i!!! Ignorant och irriterande och borde anmälas precis som detta med beläggningen för dom verkar inte vara värst självsanerande om ni frågar mej!?

    Och dom som borde ryta ifrån högst är väl de trafikdödade som fått hjälp av trafikverket att bli det,,det måste spöka hos trafikverket! Johan Beckman

    SvaraRadera
  2. När man kör i ca 60 km/h,lite lätt regn och får bakhjulssläpp på rak väg,då är det nåt' som inte stämmer.Har kört hoj i mer än 30 år och upplever att vägstandarden för oss mc-ister blir sämre å sämre........

    SvaraRadera