söndag 17 augusti 2014

Döm inte andra motorcyklister på förhand

Som motorcyklist tycker man sig vara frihetsälskande och öppen i sinnet. Vi tycker oss ofta vara mer frisinnade och vidare i tanken än många andra. Så är det kanske men det finns som sagt alltid ett men.

Det jag talar om i dag handlar om de grova generaliseringar vi gör om oss själva inom gruppen. Bland oss finns massor med både fördomar och grova generaliseringar när det gäller den egna gruppen. Ofta får man antingen höra eller till och med själv bli utsatt för dessa "sanningar" som gärna trillar ur munnen på andra hojåkare.

Visst känner du igen det där med att olika motorcyklister förväntas vara på ett speciellt sätt bara för att han kör en speciell typ av hoj. Detta är vi snabba på att ta till oss och betrakta som sanningar. Dessa sanningar är så gott som alltid grova generaliseringar som sällan har någon som helst verklighetsförankring utan oftast är tagna helt ur luften. Hur ofta hör man inte att de som kör sporthoj notoriskt bryter mot trafikregler och hastighetsbegränsningar. Gubbar som åker customhoj är rebell-wannabees som bara åker runt och fikar.

Att folk som kör Harley tycker sig vara för mer eller i alla fall lite finare än andra hojåkare. Sådär håller det på du kan säkerligen komma på fler generaliseringar om oss själva som vi betraktar som sanningar. På diverse mc-forum på internet har det skrivits kilometervis med text om hur andra motorcyklister är och beter sig. Ur detta negativa generaliserande kommer det inget gott. Istället hjälps vi åt att bygga vattentäta skott mellan oss. Nu är det dags att titta sig själv i spegeln och jobba på sin ödmjukhet.

Det är tillsammans och som enad grupp vi kan hjälpas åt att skapa så bra förutsättningar för mc-hobbyn som möjligt. Hur vi än vänder och vrider på det så är likheterna fler och större än skillnaderna när vi jämför olika kategorier av hojåkare. Valet av motorcykel är högs personligt och det finns antagligen lika många anledningar som det finns registrerade motorcyklar i landet. I min värld är det inte så viktigt vad du väljer att åka på det viktigaste är att du åker och trivs med den hoj du kör. Visa nu att du är den där fritänkande frihetsälskande motorcyklisten.

Upp med näven och hälsa på nästa hojåkare du möter. Byt ett par ord på bensinmacken eller parkeringen. Små möten längs vägarna kan ge dig massor med erfarenheter och kan kanske till och med början till en vänskap för livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar