onsdag 6 maj 2015

Använd ögonen så kör du bättre

Igår skrev jag om de nya manöverproverna vid uppkörningen. De hojåkare som har motorcykeln som arbetsredskap har givetvis tagit det där med manövrering till en helt annan nivå. Dagens videoklipp är ifrån en tävling för amerikanska mc-poliser. Här har vi förare som verkligen kan hantera sina motorcyklar

Har du sett någon av instruktionsfilmerna Ride like a Pro? Gerry "Motorman" Palladino som står bakom dessa filmer är till vardags utbildare för Amerikanska mc-poliser. Han brukar säga att:
- The sound from the floorboards should be like music to your ears. Denna tes befäster man i dagens filmklipp Titta på youtubeklippet och lägg märke till hur noga samtliga förare är med var de fäster blicken. Det är grunden till att kunna manövrera sin motorcykel på ett skickligt sätt. Titta också på hur mycket nerlägg de har i svängarna trots att det inte går så fort. Med rätt teknik kan man lägga ner så fotplattor eller forpinnat tar i och detta utan att man står på näsan.



Jag brukar hävda att motorcykelåkning är 80% blick och 20% teknik. Fäster du inte blicken på rätt ställe blir fungerar inte åkningen. Tittar rätt så blir körningen enklare och stabilare. Ingen är fullärd alla motorcyklister kan givetvis alltid utvecklas och förbättra sig. När det gäller motorcykelåkning är det som med allt annat skall man bli bättre så måste man öva. Fortbildning är aldrig fel och det är dessbättre Svenska motorcyklister ganska bra på.

Jag vill ändå passa på att slå ett slag för SMC School som anordnar flera olika utbildningar för alla typer av hojåkare och på alla nivåer Länken hittar du här http://www.svmc.se/school/. Det spelar ingen roll ifall du är nybörjare eller kört hoj i 50 år, det finns alltid något nytt att lära sig. Som hojåkare blir man aldrig fullärd. Till sist vill jag bara visa att även Svenska mc-poliser kan köra hoj. Kolla in denna stilstudie jag hittade på Bikes Facebooksida som fått bildtexten: 


Den svenska MC-Polisen kan sin sak! Kanske dags för dem att få reflexfärgade knäpuckar som standardutrustning? 

Gasa Lugnt och glöm inte bort att titta dit du ska!

2 kommentarer:

  1. Bra påminnelse om blicken!

    SvaraRadera
  2. Bilden är dessutom tagen på Gelleråsen för två veckor sedan under en SMC School-dag.

    SvaraRadera