fredag 24 januari 2014

Äntligen domar kring mobiltelefoni som pekar i rätt riktning.

Efter mycket lobbyarbete infördes det en lag om att du inte får använda elektronisk utrustning i bilen om det påverkar din förmåga att hantera fordonet och att framföra det på ett trafiksäkert sätt.


Lagen är uddlös påstod många och ingen kommer att varken bry sig eller bli fälld. Detta har visat sig stämma dåligt. Nu har en bilist och en lastbilschaufför blivit fällda för "trafikfarlig användning av kommunikationsutrustning. Båda fick ett bötesbelopp på 1500kr. I båda fallen hade de på grund av mobiltelefonerande kommit över på fel vägbana så mötande trafik fick väja eller stoppa.

Dessa domar är principiellt viktiga för oss motorcyklister. Det handlar till syvende och sist om vår säkerhet. Jag läste en amerikans undersökning där man konstaterade att en förare som skriver SMS samtidigt som han eller hon kör bil ur trafiksäkerhetssynpunkt kunde jämföras med en förare som var berusad. Denna uppmärksamhetsmagnet innebär således en ökad risk för oss som vistas i trafiken.

Inte nog med att vi skall akta oss för de idioter som väljer att köra bil när dom druckit. Vi skall nu mer akta oss för de självmordspiloter som skickar SMS, uppdaterar sin facebookstatus eller läser nyheter på Aftonbladet i sina smartphones medan de kör bil. Börjar domarna strömma in kan det förhoppningsvis bli en väckarklocka för en del av våra medtrafikanter.

En av mina Amerkanska hojvänner sa en gån om Nike skulle börja tillverka ett par "cellphone stomper boots" (mobiltelefonstampar stövlar) skulle jag vara den första att köpa ett par. Jag skulle antagligen också aspirera på ett par.

Snälla du som kör bil ibland. Tala gärna i telefon men använd headset eller handsfree så du kan ha bägge händerna på ratten och hålla ögonen stadigt på vägen och dina medtrafikanter. Då kan vi förhoppningsvis spara ytterligare några medtrafikanters liv och komma lite närmre drömmen om nollvisionen.

Tydligen har det varit strul med möjligheten att lämna kommentarer på bloggen. Jag har kontrollerat inställningarna och kommentarsfältet skall vara helt öppet. Jag installerade om Crome för att vara säker på att jag har senaste versionen. Skulle det strula ligger problemet hos Google och inte hos mig. Hoppas att det skall fungera utan problem nu. Kommentera gärna jag gillar kommentarer.

4 kommentarer:

 1. Hej Magnus
  För en gångs skull håller jag inte rikligt med dig, självklart tycker jag också att det är vansinne att skicka sms och liknande när man kör. Men jag tror inte att handsfree hjälper så mycket, vist du kan ha båda händerna på ratten men det är ännu viktigare att du har hela hjärnan koncentrerad på bilkörningen.
  Har en släkting i Norge som är körskolelärare, han brukar som avslutning på halkkörningen låta eleverna köra igenom banan som dom tidigare tränat samtidigt som dom pratar i mobilen med handsfree. Resultater blir nästan alltid katastrofalt dåligt och en nyttig erfarenhet för eleverna.
  Men vist den nya lagen är ett steg i rätt riktning, den borde bara gått lite längre och förbjudit användning av mobil när man kör.
  Tack för många läsvärda blogginlägg.
  Micke

  SvaraRadera
 2. Du har säkert helt rätt Micke. Antagligen förföll jag i något slags försök att vara diplomatisk och mötas på halva vägen typ. Jag kan däremot tycka att gränsen är lite svår. Det man i så fall behöver fundera över är om det skall vara tillåtet för medpassagerare att tala med föraren under färd, skall man få lyssna på bilradio eller ljudbok? Gränsdragningen är inte lätt. Oavsett så är det ju så att man som motorcyklist önskar bilister som har fullt folus på körningen. Det kan väl vi i alla fall vara överens om ;-)

  //magnus

  SvaraRadera
 3. Vist jag tror nog att vi i grunden tycker samma sak.
  Var det inte så att förr fans en skylt på bussarna med texten ”Förbjudet att prata med chauffören under färd”, eller hur koncentrerad på trafiken är man som ensam vuxen med två trötta och bråkiga barn i bilen?
  Så vist är gränsdragningen svår men jag tycker man kunde gått längre när man nu äntligen stiftade en lag mot användandet av elektronisk utrustning i samband med bilkörning och tyvärr tror inte jag att handsfree är en lösning för mobiltelefoner bakom ratten.

  Ha Det Gott
  Micke

  SvaraRadera
 4. Skylten i bussarna kommer man ihåg. Den är lika inpräntad i skallen som fönsterskyltarna på SJ. Livsfarligt att luta sig ut och Kasta ej ut föremål som kan vållla brand eller annan skada.

  Oj nu blev jag nostalgisk igen ;-)
  //magnus

  SvaraRadera