tisdag 8 april 2014

Det är inte lätt att övertyga den som aldrig vågat prova

Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge säger någon. Man vill ju inte dö nyfiken säger en annan. Jag äskar att testa nya saker säger en tredje och den fjärde säger att man inte skall ha förutfattade meningar.

Detta är människor som inte tappat upptäckarlusten och fortfarande är nyfikna och har leklusten i behåll. Sedan finns det en del som är raka motsatsen. De som redan utan att prova bestämt sig för att det inte är roligt att åka motorcykel eller rent av livsfarligt. Många av dessa skulle antagligen hellre äta en burk mask istället för att gränsla en hoj ifall de fick välja. Som motorcyklist möts man ibland av alla möjliga konstiga fördomar och förutfattade meningar om hur det är att köra motorcykel och hur det är att vara motorcyklist.
En liten bensträckare i Mölleberga en sommarkväll

- Jag skulle aldrig sätta mig på en motorcykel, fick jag höra.
- Varför då undrar jag så klart.
- Nej jag skulle bara vara rädd.
- Rädd för vad då undrar jag?.
- Att man skall ramla.
- Ramla? Replikerar jag helt oförstående.
- Ja att man skall tappa balansen och ramla omkull och skada sig.
- Har du en vanlig trampcykel?
- Ja det har jag.
- Ramlar du ofta när du är ute och cyklar?
- Nej jag ramlar aldrig.
Min fru kör stabilt och säkert även på motorcykel

- Tror du att det är svårare att hålla balansen på en motorcykel?  En motorcykel är mycket stadigare än en vanlig trampcykel.
- Ja men det går ju så fort.
- Det kan man reglera med gasen, man kör inte med fullgas hela tiden.
- Du som har såndär Harley Davidson du bara pluttrar väl fram? Sådana kör man väl inte så fort?
- Jag brukar försöka hålla hastighetsbegränsningarna, fast skall jag vara ärlig så händer det ibland att jag vrider lite extra på gasrullen om vägen är tom och sikten fri.
- Jag trodde man körde saktare än bilarna med en sådan?
På parkeringsplatsen går det inte så fort

Där liksom dog samtalet. Det hade kommit till en punkt där jag insåg att hon inte skulle låta sig övertygas, så det var lika bra att ge upp. Tänkte i mitt stilla sinne att det var antagligen lika bra att hon höll sig till sin trampcykel och sin VolksWagen Golf. Detta var inte en medmänniska som varken var mottaglig eller möjlig att omvända till motorcyklist. Kanske beroende på en kombination av förutfattade meningar och tappad nyfikenhet eller leklust.

En av mina åkkamrater har en dekal på sin hjälm där det står. "You may ask but you never will understand" vilket betyder du får gärna fråga men du kommer inte att fatta. Så är det kanske för de stackarna som i förväg bestämt sig för att de aldrig vill prova att köra eller åka motorcykel.
Lyckan och välbefinnandet smyger sig på redan innan man startat hojen

Synd men å andra sidan blir det fler kurvor och raksträckor över åt oss andra. Om man sedan betraktas som en kuf eller pellejöns för att man gillar att köra motorcykel så bjuder jag på det. Jag både tycker om och mår bra av att köra hoj och det är huvudsaken.
Såhär glad kan man bli av att få köra motorcykel
Halva veckan har redan gått snart helg igen. Gasa lugnt!

1 kommentar:

  1. >- Ramlar du ofta när du är ute och cyklar?
    en fråga, väl värd att ställa.......!!!
    (fortsätt skriva)

    //albin

    SvaraRadera