onsdag 9 april 2014

Våga vara ivägen

Att köra motorcykel så säkert som möjligt handlar mycket om att försöka synas så mycket det går. Att synas handlar inte i första hand om vilka färger du har på dina mc kläder det handlar om placering.

Vad är då rätt placering kan man ju undra. Tyvärr finns det ingen universallösning på det problemet. Det finns ingen placering som fungerar i alla lägen. Det handlar istället om att du som motorcyklist måste läsa av och analysera trafiksituationen. Fundera över var man bäst placerar sig för att kunna bli upptäckt. Min hojkamrat Olsson som jobbar på räddningstjänsten postade denna bilden på sin facebooksida för ett par dagar sedan.
Titta på bilden och tänk dig in i lastbilschaufförens situation. Från sin position i hytten ser han inte någon av motorcyklarna som är placerade runt bilen. Det spelar ingen roll ifall han vrider på huvudet eller tittar i backspeglarna. Ingen av hojarna kan han fånga in med blicken. Syns man inte så är det svårt att veta att man finns. Finns man i den så kallade döda vinkeln inte hjälper inte varselväst eller andra detaljer som skall öka synbarheten.

Det gäller alltså att tänka smart. Har du inte sett att medtrafikanten tittat på dig antingen genom att vrida på huvudet eller genom att du sett att han kollat i backspegeln så tro inte att han sett dig, du kan inte vara helt säker även om du tycker att han tittat.

Synbarhet och döda vinklar är en sak. Nästa grej är att våga ta plats för att synas bättre. Visa med din placering att du har lika stor rätt att vara på vägen som alla andra fordon. Bara för att du åker på två hjul så innebär det inte att du skall ligga och slicka högerkanten och lämna plats för alla gasglada bilister.

Ut i mitten av körbanan så slipper du bli förväxlad med mopeder och andra långsamtgående fordon. Sedan kan bilisterna få bli hur sura dom vill. Det är du som avgör ifall trafiksituationen tillåter att du går in till högersidan och släpper förbi bilen. Det handlar om din egen säkerhet och den skall ingen annan låta dig tumma på.

Gör allt du kan för att ge bilisterna en chans att se dig men lite inte för den skull på att de har sett dig. Det handlar om dig och din säkerhet. Gasa lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar