onsdag 9 juli 2014

Kul på hjul. Hojåkare på semestertripp

Nu har det varit bloggtorka några dagar. Det är så att jag är ute på hojsemester och har ingen vidare internetuppkoppling. I måndags gränslade jag och hustrun våra hojar för att ta oss upp till Nyköping där vi har vår sommarstuga. Det bliv en härligt tur på 57 mil och här kommer en liten reserapport.


Vi startade från Limhamn vid 11-tiden samtidigt som svarta åskmoln tonade upp sig sydväst. Himmelen såg riktigt svart ut så vi skyndade oss iväg. Med Molnen i ryggen gav vi oss ut på inre Ringvägen och vidare ut på motorvägen mot Lund. I backspegeln kunde jag se hur himmelen bakom oss svartnade ytterligare. Vid Rollsberga svängde vi upp på väg 23 mot Växjö. Vid Osby var det dags för första stoppet.

Vi svängde in på rastplatsen Lars Duva. Det var varmt i luften och vi hade klarat oss ifrån åskregnet. Från vänner i Limhamn fick vi meddelande om att regnet öste ner. Tur att vi hann iväg innan regnet kom. Vi fyllde på med vatten innan vi rullade vidare mot Växjö. Som vanligt åkte vi av vid fel avfart. Konstigt att jag aldrig lär mig, det är ju inte precis första gången jag passerar Växjö. Vi stannade till och tankade på Q8 och sedan gick vi över till ICA Maxi och handled vars en salladslåda till lunch. Där låg vi på en gräsmatta i solen. Det var 26 grader varmt och vi hade skinnbyxor, härligt. Mätta och belåtna åkte vi vidare längs 23:an. Nu trädde vi in i det man brukar kalla ”Mörkaste Småland”. Många tallar fick vi se, doften av solvarm tallskog är trevligt även om utsikten blir lite enahanda.  

Nästa stopp blev Speedwaymetropolen Målilla. In på Konsum för inköp av nya vattenflaskor. Det går åt att dricka i värmen, både temperaturen och fartvinden gör att man torkar ut snabbt. Det är viktigt att fylla på med vätska annars finns risk att man tappar skärpan och blir en sämre motorcyklist. Efter vattenpausen fortsatte vi mot Vimmerby. På flera ställen hade man ”uppgraderat” 23:an till växelvis körfält med vajerräcken, fy skäms Trafikverket. Särskilt  de vägstumpar som har vajerräcken på båda sidor känns otrevligt när man sitter på motorcykel. Efter Vimmerby fortsatte vi längs 23:an mot Kisa. Nu började skogen glesna och det blev mer jordbruksbygd även om den fortfarande var mycket stenig. Åkrar och ängar var fulla av gärdsgårdar och stenrösen. 

I Kisa svängde vi av mot Åtvidaberg. Detta är en trevlig lite vägsträcka som känns perfekt för motorcykelåkning. Kuperat och krokigt vilket inbjuder till aktiv körning. Naturen är vacker och man passerar flera sjöar. Från Åtvidaberg styrde vi vidare mot Yxnerum och Ringarum. Detta är också mycket trevlig motorcykelväg med varierande åkning. I Ringarum var det tankstopp och daggs att fylla på vätska i kroppen. Min dotter som åkte bak på mig började få lite ”träsmak” efter drygt 50 mil. Det är dock inga problem att ha henne som passagerare hon är duktig och följsam så det märks nästan inte att man har någon bakpå. 

Vi for vidare upp till Söderköping och efter vi hade passerat Göta Kanal svängde vi av från E22 och körde över vikbolandet för att ta färjan över Bråviken. Vikbolandet är fullt av trevliga hojvägar en tur här rekommenderas. När vi kom fram till vägfärjan trodde vi att vi snabbt skulle koma iväg men det visade sig att ”färjkarlen” skulle ha rast, så det var bara att vänta tills han vilat klart. Överfarten till Kvarsebo tar bara några minuter Väl av färjan körde vi upp till Jönåker. Detta är också en mycket trevlig mc-väg. 

Vid Jönåker for vi längs gamla E4 in mot Nyköping. Med tanke på trafikmängden på dagens E4 är det tur att denna gamla ”kostig” inte längre är huvudvägen till Kungliga Huvudstaden. När vi kom till Nyköping var vi inne och handlade mat innan vi körde ut till Enholmen. Väl framme hade trippmätaren stannat på 57 mil. Det blev en härlig tur och vi klarade oss från regn, det var torr vägbana hela tiden. Vägarna var i stort sett bra hela vägen med undantag för några kilometer som hade nylagt oljegrus, vajerräcken lägger alltid lite sordin på stämningen men dessa vägsträckor är dessbättre begränsad. Det blev en trevlig tur och en härlig upplevelse vilket bådar gott inför fortsatt hojsemester. Bloggen kommer att uppdateras sporadiskt ett tag eftersom min internetåterkomst är begränsad. Ha det Världsbäst och gasa lugnt.