torsdag 11 december 2014

Handlarna bjuder till

Runt om i landet sker det olika  jul-jippon  hos MC-handlarna. Trevligt att det ordnas event både för gamla kunder och potentiella mc-köpare. Handlarna bjuder till lite samtidigt som de förhoppningsvis kan slå in en och annan julklapp som ger lite extra klirr i kassan.

I morgon på Lucia lördagen den 14/12 är det dags för Probike i Malmö att slå upp portarna och bjuda nya och gamla kunder på Julfrukost. Givet vis skall jag dit, inte bara för att det bjuds på mat utan grejen är att få träffa både nya och gamla vänner under lättsamma former. Det känns faktiskt kul att få en anledning att hänga en stund i MC-butiken trots att åkvädret lyser med sin frånvaro. SMHI har utfärdat stormvarning så antagligen kan vi vänta oss ösregn på tvären.

Oavsett så skall det bli kul att träffa lite folk, äta något gott och strosa runt lite i affären och se vad Probike har att erbjuda. Kul att det faktiskt öppnat en hojbutik i Malmö sedan MC-Huset blev tvungna att kasta in handduken. Det känns som om kunderna börjat att hitta till Probike och jag hoppas verkligen att detta på sikt skall kunna bli en butik att räkna med. Är du sugen på att anmäla dig så surfa in på Probikes event på facebook länken hittar du här. Probikes Julfrukost. Idag är det fredagen den 12/12. Traditionsenligt körs SKMC:s Luciakortege. Vi får innerligt hoppas att vädret inte blir så uselt som SMHI lovat. Storm och ösregn på tvären är inget vi hojåkare längtar efter. Har vi vädrets makter med oss kanske vi ses i kväll annars blir det kanske på Probike i morgon. Ha en trevlig helg i hörs i morgon.

onsdag 10 december 2014

Varför skall det vara så dyrt?

I går kväll var jag hemma hos min svärmor för att fira hennes födelsedag. Hon bor i Limhamn på 11:e våning med utsikt över Öresundsbron. Där satt vi och inmundigade en god och trevlig trerätters med bron i blickfånget. När man har denna kvällsvy registrerar man hur glest trafikerad bron är. Det känns nästan som om lilla Strandgatan nedanför huset där hon bor är mer trafikerad.

När det gäller sundsöverfarterna så är jag helt övertygad om att den låga trafikbelastningen är helt avhängigt av priset. Det är helt enkelt för dyrt för att folk skall ta en spontantur över bron. En enkeltur över bron om man betalar kontant kostar 400kr för personbil och 210kr för motorcykel.

Jag tycker inte att det känns rimligt att lägga ut 420kr for att köra fram och tillbaka över bron om jag plötsligt skulle bli sugen på att köra lite hoj i Danmark. Om man nu som jag bor här nere i den avkrok som kallas för Skåne som kan tänka mig att skaffa ett bropass till en årskostnad av 340kr kan jag förvisso komma lite billigare undan. då kostar en enkelbiljett 85kr. Att behöva lägga upp 170kr i broavgifter är fortfarande för mycket för att jag skall uppleva broavgiften som prisvärd. Nöjer jag mig med att stanna i Danmark mindre än sex timmar så kan man pressa priset till 120kr fram och tillbaka.

Fortfarande för mycket tycker jag, i alla fall om vi skall tala om integration i Öresundsregionen som politikerna gärna talar om. Man kan ju undra över hur människor hade reagerat om det plötsligt skulle kosta 400kr att köra över Götaälvbron i Göteborg eller Lidingöbron i Stockholm. Antagligen hade det tagit hus i helvete. Trafikmängden över Öresundsbron är relativt låg den senaste statistiken jag såg låg antalet fordon en bra bit under 20 000/ dygn. Som jämförelse kan nämnas att det mellan Malmö och Lund dagligen kör 60 000 fordon, tre gånger så många som över bron.

Jag är helt övertygad om att om priset på överfarten sänktes till hälften så skulle antalet fordon över bron minst tredubblas. Vi hade fått ökad integration i Öresundsregionen som politikerna så fint talar om. Öresundsbron hade ökat sina inkomster. Den ökade trafikmängden hade stimulerat handel och turism på båda sidor sundet. Då kan man ju undra varför skall det vara så dyrt? Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att det finns några trafikpolitiskt kunniga folkvalda som kan ta tag i detta så fort vi fått en regeringslösning som fungerar. Tills dess får vi fortsätta drömma och fundera.

Idag är det torsdag. det kanske är dags för lite ärtsoppa det kan passa bra i höstrusket. Gasa Lugnt

tisdag 9 december 2014

Trafikverket uppgraderar och skaffar ny samarbetspartner.

Trafikverket har under ett antal år haft Sveriges Åkeriföretag, Falk Bärgning AB och Assistanskåren som samarbetspartner och vägrapportörer. Nu utökas samarbetet med ytterligare en organisation.

Det är SMC som fått den stora äran att upphöjas till officiell samarbetspartner till Trafikverket. Fokus kommer att i första hand ligga på att SMC kommer att bidra med information som trafikrapportörer. Målet är också att Trafikverket tillsammans med SMC skall ta fram en app anpassad till motorcyklister som skall innehålla liknade funktioner som LiveTrafik som är framtagen för landets bilister.

Mer information kring appen LiveTrafik hittar du här Tanken med en egen app för trafikrapportering för  motorcyklister är att kunna rapportera faror och brister som är specifika för oss som kör motorcykel. Förhoppningsvis kommer detta att i förlängningen bidra till färre både olyckor och dödsolyckor. Det skall bli spännande att följa utvecklingen. Vi håller tummarna och hoppas att detta samarbete mellan Trafikverket och SMC både skall utvecklas och fördjupas. Ökat inflytande är på många vis nyckeln till ökad säkerhet för oss motorcyklister.

Onsdag och halva veckan har gått, snart är det Lucia. Gasa Lugnt!



måndag 8 december 2014

Äntligen tillbaka i cyberrymden

Efter några dagars frånvaro är jag nu tillbaka i cyberrymden snabbare än någonsin. Från och med nu kör jag 4G uppkoppling och enligt bredbandskollen ligger jag på 35 mbit nedströms och 20 mbit uppströms. NU är det bara att hoppas att Tele2 håller vad dom lovar.

På fredag är det säsongsavslutning för en hel del hojåkare här nere i sydvästra hörnet av Sverige. SKMC:s Luciakortege brukar vara de event som sätter punkt för för året för många av oss som åker motoriserad tvåhjuling.

Luciakortegen är ett återkommande evenemang som har körts så många gånger att de flesta hojåkarna här nere tar det för en självklarhet. Det är inte många gånger sedan starten SKMC har behövt ställa in på grund av vädret. Många deltagare klär ut sig och dekorerar sina hojar efter tycke och smak. Luciakortegen har utvecklats till en folkfest.

Bra år när vädret är hyggligt har kortegen bestått av uppåt 500 motorcyklar. Ofta finns det publik på plats längs hela kortegevägen. När det gäller utklädnad och utsmyckning så är det inget måste. Det finns allt från de som verkligen satsar på att utsmycka sig själv och sitt ekipage till de som kommer i sina vanliga hojkläder. Allt är möjligt och det viktigaste är att delta. Kortegen slingrar sig igenom Malmö och det är målgång vid SKMC:s klubbhus på Pildammsvägen. Där blir det prisutdelning för de tre bästa ekipagen. Alla deltagare bjuds på glögg och tillbehör. Grillen är också igång för den som är hungrig och känner för en hamburgare.

Här finns ett filmklipp från 2009 då starten utgick från parkeringen vid Turning Torso. Starten har sedan flyttat tillbaka till den ursprungliga platsen, Stortorget.
För dig som inte har flashplayer i din smartphone Klicka på länken här.

Du som vill ha lite mer info kring SKMC:s Luciakortege Läs mer på deras hemsida. Länken hittar du här. SKMC Luciakortegen 2014