onsdag 16 juli 2014

Vajerräcken motorcyklisternas skräck

Hur tänker våra trafikplanerare när de "uppgraderar" det Svenska vägnätet för att skapa en säkrare trafikmiljö. Varför glömmer man hela tiden bort eller förbiser att vi har mer än 300 000 motorcyklister på våra vägar.

Resan upp till Nyköping som skrev jag om i förra inlägget var en härlig tur i vackert väder på trevliga vägar. Det fanns dock några delar som är undantaget trevligheten. Bitar av väg 23 och E22 har man försett med vajerräcken på båda sidor. Som motorcyklist känns det inte alls tryggt att köra med dessa "osthyvlar" på båda sidor om motorcykeln. Det lämnar liksom ingen möjlighet att väja ifall något plötsligt skulle hända. Att behöva tänka tanken " hoppas jag blir kvar mitt i vägbanan om jag skulle gå om kull", är allt annat än trevligt. Skulle man som den oskyddade trafikant man är, råka ut för en olycka så vill man vara kvar på vägbanan så lite som möjligt med tanke på bilar, lastbilar och bussar som vi delar vägen med. Vajerräckena sätts ofta upp på de vägsträckor som är tungt trafikerade, Där trafiktrycket är högt finns en ökad risk för oss som kör motorcykel.

Det är måhända bra för den som färdas i bil men för oss som sitter på motorcykel är det nästan en skräckupplevelse. När man sitter där med vajrar på båda sidor om körbanan så undrar man ju vart "nollvisionen" tog vägen. Jag är inte den som brukar odla konspirationsteorier men i detta fallet undrar man ju om den som kläckte idén med dessa "säkerhetsräcken" glömde bort att det fanns andra fordon än bilar, bussar och lastbilar på våra vägar. I min värld är inte vajerräcken förenligt med nollvisionen så länge vi har motorcyklister på vägarna. Lösningen är inte att ta bort motorcyklisterna. NMR Norges motsvarighet till SMC har varit mycket framgångsrika i sitt arbete med att påverka politiker och tjänstemän att skapa en trafikmiljö som är bra för alla trafikanter. Jag vet att SMC försöker göra det samma. Skall vi kunna nå samma framgång som man gjort i Norge måste vi göra vår röster hörda.

Vi kan inte luta oss tillbaka och hoppas att SMC ensamt löser denna för oss viktiga fråga. Skriv insändare i tidningarna, skriv till politikerna i riksdagens trafikutskott, berätta för dina vänner som inte kör motorcykel hur du upplever situationen med vajerräcken. Vi måste hjälpas åt att skapa opinion mot denna farsot innan vajerräckena tagit över hela vårt vägnät. Vi måste ha ett kommunikationssystem som fungerar optimalt för alla trafikantgrupper. Nollvisionen måste gälla alla. Kanske något att fundera på inför höstens val både för dig som medborgare och för dig som är politiker. Låt dig inte tystas gör din röst hörd tillsammans kan vi skapa förändringar. 300 000 röster är svårt att ignorera!

Ha en trevlig dag och Gasa Lugnt i sommarsverige.