torsdag 28 maj 2015

Bilprovningen vinner i längden

Igår morse var jag på Bilprovningen för att besiktiga min Sportster. Den gamla 1200 gick igenom med blankt papper och som vanligt fick man ett trevligt bemötande.

Besiktningsfirmorna växer som svampar ur gjorden och diverse erbjudande ramlar in i brevlådan. Som vanligt är jag oftast kritisk till avreglering. Inte för att det ökar konkurrens och valfrihet, de argumenten kan jag köpa men som vanligt finns det ett men. Nästan ingen avreglering av diverse statliga monopol med mobiltelefoni undantaget har lett till lägre priser i konsumentledet.

Bil och mc-besiktning i privat regi kan kännas lite märkligt tycker jag. Om det nu tidigare förekommit oegentligheter under monopoltiden, att enskilda besiktningstjänstemän mot extra betalning godkänt undermåliga fordon tror jag inte att denna möjlighet kommer att minska bara för att marknaden avregleras.

Är det så att det sker en lika dan bedömning av fordonet oavsett vilken av de ackrediterade firmorna jag vänder mig till. Man får ju innerligt hoppas att det är så men frågan är om det stämmer med verkligheten. Sedan spelar det kanske ingen roll vad företaget heter jag tror oegentligheter kan förekomma lite var stans.

Vi är redan där att rykten florerar i alla fall bland hojåkare om vilket besiktningsföretag man skall vända sig till, där man inte är så noggrann eller ser mellan fingrarna när det gäller vissa saker som till exempel ljuddämpare, CE märkt belysning och blinkers etc. Bara att diskussionen förekommer måste ju innebära att det finns skillnader i hur bedömningen av ett visst fordon görs beroende på vilken firma och vilken inspektör som gör jobbet.

Att åka på besiktning med sin motorcykel handlar ju till syvende och sist om den egna säkerheten och att du som motorcyklist skall veta att du kör på en trafiksäker hoj utan fel och brister. Detta kan man ju faktiskt inte vara helt säker på ifall företaget som utför besiktningen inte följer reglementet till punkt och pricka.

Själv har jag alltid anlitat Bilprovningen i Fosie i Malmö för familjens samtliga fordon i snart 30 år. Där har jag alltid fått ett bra bemötande och service. Jag tänker fortsätta att anlita dem det kännns tryggt och bra. Nu rullar Sportstern två år till och det känns bra.

Gasa Lugnt!

tisdag 26 maj 2015

Hej bilist! Öppna ögonen och bli en medtrafikant.

I morse när jag körde till jobbet kom jag åkande längs Linnégatan i Limhamn in mot Malmö Jag höll hastigheten som på den aktuella platsen var satt till 40 km/h. Sikten bar bra och det var glest med bilar.

När jag närmade mig korsningen vid Fairplay Stadion slog ljuset om till grönt. Linnégatan är en bred gata med dubbla körfält och gott om plats. Korsningen ligger mitt i en raksträcka och sikten är god. Nu var det visserligen så att jag monterat orginalljuddämparna på Sportstern eftersom jag skall besiktiga den i morgon så jag lät inte så mycket som jag brukar men ljuset var på, hade man tittat efter hade hade man sett mig.

I mötande körfält kommer en Ford Kombi. Precis när jag är på väg in i korsningen väljer Forden som jag ser mycket väl att göra en vänstersväng. Denna kursändring görs dessutom utan blinkers. Det var bara att klämma bromshandtaget och trampa på bromspedalen för att få stopp så snabbt som möjligt mitt i körbanan få bilisten som dessutom håller en telefon mot örat syn på mig och tvärnitar mitt i min körbana.

Nu är jag dessbättre ganska bra på att bromsa trots avsaknad av ABS. Jag fick snabbt stopp på hojen även om jag lyckades att rita ett litet svart streck i asfalten när det för ett ögonblick blev lite väl hårt tryck på bromspedalen.

Bilföraren tittade på mig och vinkade lite urskuldande med sin mobiltelefon. Jag visade henne ett helt annat tecken. Som motorcyklist förväntar jag mig alltid det värsta av mina medtrafikanter och tycker mig ha hög så kallad riskmedvetenhet. Ändå stör jag mig på de medtrafikanter som inte visar någon hänsyn. Det är som det alltid har varit skall vi kunna skapa en god trafikmiljö måste vi samarbeta. Det går inte att vara så egoistisk att man bara för att man har en telefon i örat struntar i att använda blinkers och inte bryr sig om att titta efter om man har någon mötande trafik när man ska göra en vänstersväng.
Det är inte här man vill hamna på väg till jobbet

Denna gången gick det bra men det är det ju inte lika säkert att det gör nästa gång. I morgon när hojen är besiktigad blir det öppnare ljuddämpare så att det hörs att jag kommer. Kanske stämmer den gamla devisen "Loud Pipes Save Life" i alla fall.

Jag låter alltså är jag! Gasa Lugnt


måndag 25 maj 2015

Ännu en helt onödig MC-olycka

När jag i morse öppnade min Ipad hade jag fått en nyhetsflash från Aftonbladet. Där kunde jag läsa om en motorcykelförare som i hög hastighet hade åkt av vägen vis Staffanstorp strax utanför Malmö

Vid femtiden på morgonen hade polisen vid en rutinkontroll i centrala Malmö försökt att stoppa en motorcyklist. Istället för att stanna valde föraren att gasa på för att istället köra ifrån polisen. Två MC-Poliser följde efter och i hög fart. Efter några minuter upptäkte MC-poliserna att föraren verkade vara orutinerad och hade svårt att hantera sin motorcykel. MC-Poliserna slår av blåljus och sirener och följer efter på avstånd för att inte stressa föraren i onödan.

I närheten av Staffanstorp förlorade han kontrollen över hojen och hamnade i diket. Föraren skadade sig så allvarligt att han fick åka ambulans till sjukhuset. Iklädd handfängsel fördes han till Malmö Allmänna sjukhus. Föraren är misstänkt för drograttfylla, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning.

En ur min synvinkel helt onödig olycka som aldrig borde ha hänt. Det är inte så att jag på något sätt vill lasta poliserna När de arbetar för att få bort berusade och påtända mäniskor som väljer att köra bil eller motorcykel på fyllan är jag helt på deras sida. Stämmer det som aftonblader rapporterar att de slog av på farten och stängde sirener och blåljus för att lugna ner rymmaren så skall de ha en extra eloge.

Det som gör mig mest sur i sammanhanget är att det finns folk som tycker att det är väldigt bra idé att testa att köra motorcykel mitt i natten, utan körkort när man dessutom är full eller påtänd. De dom ställer till för sig själva eller i allra värsta fall även för andra är så onödigt. Det är en mycket självisk och dessutom onödig risk dessa självmordspiloter utsätter både sig själva och sina medmäniskor för. I det långa loppet så är det dessutom du och jag som får vara med och finansiera deras idiotkörningar och olyckor. Resultatet blir ökade försäkringspremier och  ökade sjukvårds och rehabiliteringskostnader som vi får vara med och finansiera via skattsedeln.

Låna aldrig och på inga vilkors vis ut din motorcykel till människor som saknar MC-Kort särskillt inte om dom är berusade eller påtända av andra droger. Handen på hjärtat både du och jag vet att det inte är lättare att köra hoj om man är på lyset. Risken att orska en olycka ökar i detta läget katastrofalt. Det som verkade vara en bra idé på fyllan kan få både långtgående och allvaraliga konsekvenser som man kanske aldrig kan lära sig att leva med.

Tänk efter före, det är aldrig värt det eventuella priset det kan kosta att riskera dels ditt eget men även  dina medmänniskornas liv.

Kör med insidan och Gasa Lugnt!