tisdag 23 september 2014

Konsten att ha torrt på fötterna

Såhär på höstkanten finns det en ökad risk att man skall råka ut för en eller annan regnskur. Om man inte råkar ha ett par stövlar med gortex membran så finns det inga garantier att man håller vätan ut. Våta fötter blir också kalla men det finns trick för att undvika detta.

Det enklaste är givet vis att dra ett par plastpåsar över fötterna innan stoppar ner fossingarna i stövlarna. Den kanske lite omständigare men snyggar varianten kallas skovård.

Inhandla en burk läderfett helst utan silikon och gärna med bivax. Stryk på ett lager på dina stövlar. Stryk på ett extra tjockt lager på alla sömmar på bootsen.

Nu är det dags att ta fram hårtorken. Värm försiktigt så att Fettet på sömmarna smälter och blir varmt. Värmen gör att tråden som stövlarna är sydda med suger åt sig av fettet och hålet runt tråden tätnar. Detta är en lika enkel som genial lösning. Låt sedan stövlarna stå så att fettet torkar in.

Om du sedan vill ha blanka boots så kan du putsa och polera med vanlig skokräm. Lägg på ett tunt lager skokräm och låt stövlarna stå någon timma tills all alkohol i skokrämen dunstat bort.

Nu är det bara att polera upp till önskad glans.

Ha det underbart och Gasa Lugnt.

måndag 22 september 2014

Ja men hur klär du dig egentligen?

Den gångna helgen var kanske den sista med sommarvarmt åkväder. Det finns ändå ingen anledning att hänga läpp. En finns det mycket tid kvar att åka i alla fall för oss som bor i södra ändan av landet.

Många av oss som bor här nere är klena typer eller "frysekyllingar" som det heter på skånska. Här börjar vi gnälla om vintertemeperaturer så fort termometern kryper under 10-strecket. Kanske är det så att vi som bor i Skåne hanterar kyla sämre än andra.

Betänker man det faktum att få norrlänningar bangar för att köra snöskoter i minus 25 så är det väl märkligt om inte vi skulle kunna köra motorcykel när det är 30 grader varmare dvs när det är fem plusgrader. Någon jävla hurtbulle har hittt på uttrycket " det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder " Lite klämkäckt och raljerande men jag tycker ände att det i alla fall tangerar någon slags sanning. När det blir kallare så kan vi klä oss betydligt bättre än vad vi gör.

Många av kompisarna försöker krångla på skinnbrallorna ovanpå jeansen. På överkoppen tar man en extra hoodie under skinnjackan. Rätt tänkt fast ändå fel. Åker man skidor är löpare eller cyklist så har man fattat det där med hur man skall klä sig när det är kallt. Denna vetskap verkar dock ha gått de flesta motorcyklister förbi.

Längst in skall du ha ett underställ av syntetfiber eller ull. Inte kläder av bomull. Bomullskläder suger snabbt upp svett och blir blöta. Syntetfiber däremot transporterar fukten bort från kroppen och ull värmer även om det blir fuktigt. Ull är den enda fiber som värmer även om den skulle bli våt.ovan på det kan du ha ett ytterligare lager till exempel av fleece. Detta för att bilda ett värmande luftlager under skinnkläderna. Flera tunna lager är att föredra istället för ettlager tjocka kläder. Ju fler tunna lager och ju fler luftlager det bildas i dina kläder ju varmare blir det.

Sedan är det så klar det där med händer och fötter. Det är de kroppsdelar där det är svårast att hålla värmen. På fötterna gäller samma som som militärerna använder. En syntetstrumpa längst in, utanpå den en yllesocka innan du stoppar foten i stöveln. Foten håller sig torr och yllesockan värmer. Till händerna rekommenderas vinterhandske som är vindtät och har tjockare foder.

Det finns även både innerhandskar och mc-handskar som har batteriuppvärmning för den som är extra frusen.

Idag börjar en ny arbetsvecka med nya möjligheter. Gasa Lugnt