onsdag 17 december 2014

Filmhojar som förför

Kanske kan det vara så att motorcyklar på film faktiskt fått en och annan att ta steget och skallfa hoj och hojkort. Kanske kan det också vara så att motorcyklister på film faktiskt fått bli sinnebilden av hur motorcyklister är.

Jag misstänker att motorcyklister på film fått bli råkopian för hur motorcyklister är och beter sig. Den som inte åker själv verkar förvänta sig att vi skall vara och bete oss som hojåkarna på film.

Antagligen började detta med Marlon Brando och Vild Ungdom som handlade om det så kallade MC-upproret i Hollister 1948.

1966 kom Peter Fondas genombrott som Bad Ass Biker i De Vilda Änglarna. Här skildras motorcyklister som hårdkokta gangsters som lever ett hårt självförbrännande liv.

Detta späddes på ytterligare 1969 av Peter Fonda när han som Kapten America reste runt i USA tillsammans med Dennis Hopper i Easy Rider.

Så där har det fortsatt med till exempel Arnold Schwatzenegger Som Terminator for fram på en HD Fat Boy med en avsågad hagelbössa i handen.

Quentin Tarantinos film Hell Ride spädde på fördomarna ytterligare.

Den senaste i raden har varit TV Serien Sons of Anarchy Där vi fått följa JAX Teller och hans MC-Klubb i staden Charming. Dagens youtubeklipp visar ytterligare ett antal filmhojar.


Finns det hojfilmer du gillar som du tycker att jag eller någon av mina läsare borde se så lämna gärna ett filmtips i kommentarsfältet. Ha en trevlig Torsdag och Gasa Lugnt!

tisdag 16 december 2014

Kan man inte köra är det knappast lönt att försöka.

Dagens lilla klipp är en film från trafikpolisens egen kamera. Vi får följa jakten på en motorcyklist som  enligt Polisen åkte oregistrerad hoj och dessutom saknade körkort.

Min spontana kommentar till klippet är att kan man inte köra motorcykel så skall man inte försöka köra ifrån Polisen. Om man nu tror sig vara en sån "King" på att åka hoj så att man tycker att det är värt ett försök att köra ifrån farbror blå så borde det väl inte vara så svårt att skaffa ett kort. Då slipper dessutom tokstollen att börja gasa så fort han ser en polisbil.

Nu vet jag att det skrivits mycket om detta klippet där många påstår att Polisen borde ha avbrutit jakten. Så är det kanske det utifrån videoklippet svårt att avgöra hur mycket man äventyrade motorcyklisten och allmänhetens säkerhet. Hur det är med den saken låter jag vara osagt. Det jag ville komma fram till med delningen v dagens klipp är följande. Hade det varit en förare som kunnat hantera en sporthoj hade polisen inte haft en chans. Eftersom förarens kurv och bromsteknik var usel klarade polisen att hänga med med en Volvo XC 70. Med en kompetent förare hade Polisen inte haft en chans i Volvon. Nu är det inte så att jag uppmanar mina läsare att köra ifrån Polisen även om de skulle kunna.

Jag vet att de allra flesta som faktiskt gillar att gasa ser till att få utlopp för detta på andra ställen än i tätbebyggt område. Det är aldrig fel att förkovra sig och det är aldrig fel att utveckla sin körteknik. Det blir roligare att köra samtidigt som du blir en bättre motorcyklist. Jag vill också påstå att ju mer du utvecklar din åkning ju mindre risker är du benägen att ta och det ökar både din riskmedvetenhet och din egen säkerhet.
Använd vintersäsongen till att planera hur just du kan göra för att bli en bättre MC-förare. Det finns flera sätt. Delta i avrostning, gå några av SMC:s utbildningar. Kontakta din lokala motorklubb eller FMCK om du åker grusmaskin. En lite bortglömd möjlighet som faktiskt kan ge god utdelning är att kontakta en välrenommerad körskola och ta ett par lektioner för att förbättra din körteknik. Är du med i en klubb kan ju klubben hyra in en instruktör så kan ni utbilda er tillsammans. Sätten är många. Nu skall jag inte skriva mer. Här kommer videoklippet, titta och bilda dig en egen uppfattning.
För dig som saknar Flashplayer i din telefon eller surfplatta klicka här.

måndag 15 december 2014

Sugen på att vinna en biljett till MC-Mässan 2015?

Om svaret på den frågan är jag hittar du en länk till tävlingen längre ner i texten.

MC-Mässan går av stapeln på Älvsjömässan i Stockholm den 22-25/1 2015. MC-Mässan brukar vara den stora chansen under vinterhalvåret att träffa hojkamrater och tillsammans med dem kunna klämma och klappa på nästa säsongs nyheter.

Utställarna är många både handlare. importörer.klubbar, tidningar mm. Är du sugen på att kolla upp vad som händer på Älvsjömässan när motorcyklarna rullar in i hallarna i slutet av januari så ta en titt på MC-Mässans hemsida.

Länken hittar du här. MC-Mässan 2015. Är du sedan sugen på att vinna en biljett så surfa in på
Allt Om MC:s  hemsida och delta i tävlingen. Tävlingen hittar du här

Ha en trevlig tisdag och lycka till med tävlingen vi hörs i morgon

söndag 14 december 2014

Nästan som att köra full

En kanske lite kryptisk rubrik men det skall strax klarna. För de flesta av oss är det ett absolut och oåterkalleligt val att inte sätta sig bakom ratten eller på motorcykeln när man är onykter. Man vill inte äventyra vare sin egen eller någon annans hälsa.

Tyvärr är det många av oss som gladeligen struntar i detta tänk och av otänksamhet skriver SMC eller surfar på mobiltelefonen samtidigt som man kör. Bland mina Amerikanska mc-vänner har problemet med att sms:a samtidigt som man kör bil länge varit på tapeten och ansetts som en farshot. Det var till och med en kompis som hävdade att så fort Nike eller Rebook konstruerade en specialsko för att stampa sönder mobiltelefoner så skulle han vara den första som köpte ett par. På denna sidan atlanten har diskussionen inte varit lika hetsig.

Tyvärr innebär det inte att fenomenet skulle vara vare sig mindre farligt eller mindre förekommande här. Visst har det talats om förbud mot mobilanvändande i bilen eller lag på handsfree.  Att bara samtala i telefon men hjälp av handsfree eller ej gör dig till en mindre uppmärksam bilförare. Om du sedan skriver sms, varar på mail, läser tidningen eller kollar på film blir du en lika stor trafikfara som om du var berusad eller påtänd. Trafikverket har i dagarna dragit igång en kampanj som de kallar Sluta Rattsurfa.

Här har man gjort ett enkelt litet webbtest där du kan kolla om du tillhör de farliga förarna eller inte. Du göra testet på länken här. Dela den gärna testet med dina vänner. Jag är helt övertygad om att ifall denna kampanj får god spridning så kommer den att öka trafiksäkerheten för oss som kör motorcykel. En uppmärksam och allert bilförare har betydligt större chans att upptäcka oss än den som sitter och skriver kärleksbrev eller läser Aftonbladet medan hon eller han kör. Vill du veta mer om kampanjen så kan du läsa mer på SVT-Östnytt här.

Var höll motorcyklisterna hus i lördags?

Igår hade Probike i Malmö ordnat med Julfrukost. Gott trevligt och uppskattat på alla vis. Eventet var dock inte lika välbesökt som jag hade förväntat mig. Denna tillställning borde dragit betydligt fler besökare.

Klockan nio visade termometern sju plusgrader och vägarna var torra. Efter en snabb överläggning med kamrat Olsson bestämde vi oss för att det var läge att köra hoj ut till Probike. På med skinnkläderna och ut i garaget för att starta upp min gamla Road King. Jag hämtade upp Olsson vid hans garage och vi rullade ut genom stan med siktet inställt mot Arlöv och Probikes lokaler. Bland fordonen på parkeringen var vi i klar minoritet de flesta hade valt att komma dit i bil. Inne i butiken var det god stämning och Marcus hade för dagen skolats om från reservdelsman till kallskänka.
Kamrat Olsson provsitter en en nyare Road King

Det hade dukats upp ett helt julbord. Med allt från sill och lax till julskinka. Besökarna lät sig väl smaka. Som gäst kände man sig väl inbjuden och Probike skall ha en eloge för att det var just en "julfrukost" och inte ett försäljningsjippo. Visst fanns det möjlighet att handla grejer på Harley-avdelningen var det till exempel halva priset på massor av kläder, så visst fanns det möjlighet att göra fynd för den som så ville. Det som förvånade mig var att besökarna inte var fler.
Mingel runt frukostbordet

När vi nu äntligen fått en MC-firma i Malmö igen så borde vi som kör hoj vara noga med att ge dem stöd och support. Visserligen ser det ut som försäljningen inom MC-branschen  äntligen börjat att få lite luft under vingarna igen men vi skall inte ta det för självklart att det per automatik innebär att det kommer att finnas MC-handlare i landets tredje stad. Skall en firma överleva måste det finnas ett kundunderlag. Som jag skrivit så många gånger förr. Värna din lokala handlare, annars riskerar du att behöva åka långt för att köpa något eller handla allt över internet.
Mycket snack blev det

Det som förvånade mig igår var att jag inte såg något folk från HOG Malmoe. Visserligen så har dom ju kallat sig "independent" sedan MC-Huset tappade HD försäljningen, men nu när vi faktiskt fått en HD dealer i stan så tycker jag att det var synd att inte några av HOG:s medlemmar verkade ha tagit sig tid till att titta in på en bit mat och en pratstund.

Slutligen vill jag bara passa på att tacka Probike Malmö för ett trevligt intiativ och att det hjälp till att sprida lite "hjulstämning" bland oss hojåkare. Gott, trevligt och mycket uppskattat. Tack!