fredag 16 maj 2014

Äntligen fick man känna doften av metanol i luften

Igår var det äntligen dags för premiär i Speedwayallsvenskan. Kan det vara något undrar kanske du som brukar gå och titta på matcher i Elitserien. För mig som bor i södra Skåne klappar hjärtat lite extra för Speedwayallsvenskan. 

Mina närmsta platser där man åker elitserien är Vetlanda och Målilla och det tar några timmar att ta sig dit. Således får jag hålla tillgodo med allsvenskan och det är faktiskt inte fy skam. Många av förarna som åker i Elitserien kör också i Allsvenskan Det finns också flera förare från Polska ligan som åker Allsvenskan.
Full fart i depån för att bli klar till matchstart

Det är duktiga förare och spännande matcher. Motorklubben Tändstiftet som Malmölaget Gnistorna tillhör är en anrik förening som i år firar 90 års jubileum. MK Tändstiftet har under många år fört en ganska tynande tillvaro och man har åkt i lägsta serien. För några år sedan började man klättra i seriesystemet och förra året lyckades Gnistorna ta sig till slutspel i Allsvenskan.
Fullt fokus och koncentration

I År är målsättningen att gå till final så att man kan vara med att slåss om plats i Elitserien. Jag håller tummarna för att det skall gå vägen. Det vore i så fall första gången vi har ett Skånskt Speedwaylag i högsta divisionen. Igår var det som sagt premiär och det var hemmamatch mot Hammarby som var det lag som förra året fick lämna Elitserien. På pappret var det jämna lag och så blev matchen också.
Gnistorna verkade i början ha kopplat ett grepp om Hammarby. Inför tionde heatet hade Hammarby knappat in och Gnistornas ledning var nu bara 6 poäng. Gapet var tillräckligt stort för att Hammarby skulle få toppa laget. Sagt och gjort Hammarby satte in sin stjärna Magnus "Zorro" Zetterström som i par med Rasmus Jensen tog Hammarbys första fem/etta.
Startern rättar in förarna framför tejpen

Nu flåsade Hammarby Gnistorna i nacken som nu endast hade två poängs försprång. Gnistorna lyckades hålla kvar ledningen och matchen slutade 47-43 till Gnistornas fördel. Det var en mycket spännande och bra match med flera fina heat med många omkörningar. Kämpaglöden var det inget fel på i något av lagen men det var Gnistorna som idag drog längsta strået. Publiksiffran var strax över 1 000 personer vilket gör Speedway till tredje största publiksporten efter Fotboll och Ishockey. Fast i en stad av Malmös storlek så borde publiksiffran egentligen vara den tredubbla.

Har du aldrig varit på Speedway så tycker jag absolut att du skall ge det en chans. Det är en bra publiksport, korta snabba heat och spännande action från början till slut. Ett heat tar cirka en minut. En Speedway motorcykel accelererar från 0-100 på två sekunder. Toppfarten är ca 140 och dom har inga bromsar. Då förstår man att det krävs mycket både träning och skicklighet för att hantera en Speedwaymotorcykel. Leta upp din närmsta Speedwaybana och gör ett besök nästa gång där är match. Jag garanterar att du inte kommer att bli besviken. Idag är det fredag och det verkar som om det skall bli åkväder i helgen. Jag hoppas att kunna få rulla en hel del mil på några små favoritvägar.

Helgens "quote" lyder. Any Road is a shortcut to somewhere. Tänk på det och ha en trevlig helg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar