lördag 16 mars 2013

Sveriges största motorevent

Satt och funderade över vad i MC-Sverige som lockat flest besökare. Min första tanke var att det måste vara MC-mässan "På 2 Hjul" Den har jag besökt några gånger och där har alltid varit knökfullt med folk.Sedan tänkte jag att det kanske skulle kunna vara VM finalen i Speedway på Ullevi 1977. Vi närmare efterforskning visade det sig att det var ett helt annat arrangemang  som var den ojämförligt största publikmagneten. Sveriges genom tiderna största motortävling är Saxtorps Grand Prix i Skåne.

Under alla år tävlingen arrangerades hade Saxtorps Grand Prix mer än 100 000 åskådare rekordet slogs 1934 då antalet besökare uppgick till 160 000. Ett fenomenalt och förmodligen oslagbart publikrekord när det gäller Svensk motorsport. Som jämförelse kan nämnas att när Sverige spelade VM final i fotboll mot Brasilien på Råsunda fotbollsstadion 1958 fanns det 51 000 personer på läktaren. Det ger lite perspektiv på hur stort Saxtorps Grand Prix var. Saxtorps Grand Prix hade start och målgång i byn Saxtorp som är belägen i närheten av Landskrona.Bansträckningen gick ner mot Dösjöbro och sedan upp till Björnstorp och sedan vidare tillbaka till Saxtorp. Grand Prix tävlingarna hölls mellan 1930 och 1939. Det var andra världskriget som satte stopp för tävlingarna. Tävlings arrangör var Malmö MC-klubb.
Husqvarnamaskiner i Pool position 1932


1934 var året då Sverige hade störst framgångar då vann Ragge Sundqvist C klassen på en Husqvarna tätt följd av Gunnar Kalén på samma märke. Trea kom den tidens mest omtalade fartkung Engelsmannen Jimmy Simpson på en Norton. I B klassen åkte legendaren Rolf Gülich in på en hedrande andraplats med sin Halmstadsbyggda Rex. Vann gjorde Eduardo Selfo som körde Velocette.
Ragge Sundqvist och Gunnar Kalén

Efter kriget kom inte TT tävlingarna igång igen utan istället blev Saxtorp värd för Sveriges första motocross tävlingar. Bansträckningen är fortfarande möjlig att köra fast idag är den asfalterad. Åker du hoj i Skåne så passa på att åka banan och känn historiens vingslag. Antagligen kommer det aldrig mer att arrangeras någon Svensk motortävling som kommer att locka så många besökare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar