onsdag 12 mars 2014

Polera innan du vaxar

Här om dagen skrev jag hur man grundligt gör rent hojen innan det var dags för polering och vax. Idag kommer steg två polering. Kan det behövas undrar du kanske?  Svaret blir. Det beror på vilket resultat du vill ha. Man kan givet vis låta bli men då skall man inte tro att hojen håller sig blank och snygg.

En säsong på vägarna sätter sina spår i lacken. Av solljuset och med hjälp av föroreningar i luften kan lacken oxidera. I värsta fall kan den till och med "krita" då får lacken bitvis en vit matt hinna som inte ser särskilt trevlig ut. Du kan ha fått smårepor av att du gnidit knäna mot tanken, smuts från vägen kan också ha ställt till det. Innan du väljer polermedel så ta och titta över lacken. Har du större repor kan du gå över dessa med rubbing eller autosol som innehåller ganska mycket slipmedel men var försiktig annars kan du om det vill sig illa kan polera igenom lacken eller kromen.

En rekonditionerare jag känner påstår att för ett proffs som vet vad han gör är det möjligt att polera en bil eller mc lack 20 gånger men att det blir några färre för en amatör som ofta sliter hårdare än den som är van. Har du mindre tvättrepor och liknande räcker det ofta med det som kallas cleaner det innehåller betydligt snällare slipmedel än rubbing

Efter att du är klar med att rubba eller polerat med cleaner på repor och matta ytor kan du polera av hela hela lacken med polish. Innan du börjar att polera så skydda plast gummi och läderdetaljer antingen genom att montera av dem eller skydda med maskeringstape. Annars kan polishen lämna fula fläckar som är svåra att få bort.

Skall man polera för hand eller skall man använda maskin? De flesta polermaskiner för amatörer på marknaden tycker jag är för stora för att polera motorcyklar med, dessutom är det som hemmapulare lätt att bränna lacken med för hårt tryck och för högt varvtal på maskinen. Var extra försiktig när du polerar lackade plastdetaljer. Plasten leder inte värme lika bra som metall så lacken blir varmare av friktionen. Jag förordar att du skall polera för hand.

Använd polertrassel, polerduk eller en ny ren svamp när du polerar. Lägg på polermedlet i små cirklar eller överdriv inte mängden polermedel. Fortsätt med cirkelrörelsen tills lacken ser blank ut. Vänta en stund och torka sedan rent med torrt trassel eller microfiberduk.

Jobba på en mindre yta åt gången så kommer resultatet att bli bra. När du är klar och har putsat av maskinen så är den klar för vaxning. Du har en lack som rengjord på djupet och väntar på att få en skyddande hinna. Med värkande armar täcker du nu hojen med ett gammalt lakan sedan går du in och vilar dina armar samtidigt som du kan känna dig nöjd med att du nu även kommit en god bit på vägen mot att bli karatemästare.

Karate Kid Wax on Wax off

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar