fredag 14 mars 2014

Ta det försiktigt om du skall göra hojpremiär i helgen

Under veckan har solen lyst över så gott som hela landet. Från vänner och bekanta i hojsvängen hör man oavbrutet snack om att nu är det dags, nu kan jag snart inte vänta längre. Några har till och med postat bilder på facebook från flera redan avklarade hojturer.

Visst är det härligt när man äntligen får rulla ut hojen trycka på startknappen eller trampa på kicken och höra hur motorn hostar igång. Höra hur ettan klonkar i när man trampar i växeln och känner hur kopplingen är lite vinterkletig och vill driva lite trots att kopplingsgreppet är helt intryckt. Långsamt släpper du kopplingen samtidigt som du ger gas och hojen börjar att rulla iväg. Nu åker du de första jungfruliga metrarna på denna säsongens turer. Betänk då att det är längesedan sist. Tänk också på att temperaturen är mycket lägre än under sommarhalvåret då de flesta turerna körs. Vårväglag innebär också förutom låga temperaturer också att det finns mycket grus på vägarna. Efter vinter och snö så har det sandats en hel del på våra vägar och när snön försvann har bilarna dragit upp massor med grus framför allt i kurvorna.

Rullgrus och potthål är en stor fara för alla motorcyklister, du kan inte vara nog försiktig eller uppmärksam. Framhjulssläpp är en skräckupplevelse man helst undviker. Det är svårt att häva om det skulle hända, så risken är stor att motorcykeln kanar iväg och lägger sig när framhjulet tappar greppet. Det är inte bara rullgruset som är problem det handlar också om temperatur. I de låga vårtemperaturerna får du inte tillräckligt med värme i däcken. MC-däck är i allmänhet tillverkade för att fungera bra på sommarväglag.

På vårkanten och senhösten när temperaturerna är låga blir inte gummiblandningen i däcken tillräckligt mjuk utan den blir hård och hal. Detta i kombination med rullgruset ökar riskerna för att tappa greppet och gå om kull. Bli nu inte rädd och förfärad. Jag tycker absolut att du skall ta chansen att ta en tur. Jag vill bara uppmana dig att ta det försiktigt så kommer du att få en både välförtjänt och trivsam premiärtur.

Keep the rubber side down!

En sak till. En kompis till mig ställde en gång frågan.
- Vet du varför det kallas potthål?
- Nej sa jag, jag har inte den blekaste aning?
- Det är för att vägverket skiter i dom svarade han. Nu har vi ju inget vägverk längre då det mesta av den verksamheten är utlagd på entreprenad, men rullgrus och potthål finns kvar i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar