tisdag 23 juli 2013

35% idioter

Den 11:e juli sände SVT:s rapport ett inslag där SMC Jönköping uttalade sig kring de körkortslösa mc-förarna

SMC hade i statistiken kunnat konstatera att 35% av personerna som omkommer i mc-olyckor saknar körkort. I statistiken kan vi också se att det är ca 44 personer varje år som omkommer i mc-olyckor. Det skulle statistiskt sett innbära att 154 körkortslösa förare omkommit under de senaste 10 åren. Det är ingen bra trend och något måste göras för att stoppa den. I inslaget från SMC påpekade man att det fanns en risk att den nya åldersgränserna och kraven för att ta mc-kort kommer att medföra att antalet olyckor med körkortslösa kommer att öka.

Trafikverket och transportstyrelsen borde lyssna på SMC och inse allvaret i problemet. Personligen tror jag inte att hårdare regler höjd körkortsålder och svårare utbildning är lösningen på detta problem. Här är jag benägen att hålla med SMC det finns en överhängade risk att vi får ut fler körkortslösa förare på vägarna. Ett sätt att komma åt problemet kunde vara att försäkringsbolagen skrev in i vilkor att föraren skall ha mc-kort för att ersättning skall betalas ut. Skulle vi få bort de körkortslösa från våra vägare skulle det antagligen innebära att samtidigt som olyckorna minskar skulle försäkringsbolagen kunna sänka sina premier. Inslaget från rapport som finns tillgängligt till den 29/7 kan du titta på här. SMC Jönköping i Rapport

Precis som jag skrev här om dagen,låna inte ut din motorcykel till kompisar som saknar hojkort. Skulle du vara intresserad av att testa att köra hoj kontakta en körskola. Dom har både kunskap och rätt utrustning för att inviga dig i hojåkandets ädla konst.


1 kommentar: