torsdag 12 september 2013

Snart dags att ladda lite

Nu när säsongen börjar gå mot sitt slut är det dags att börja förbereda lite inför hojens vinterdvala. Ett tips som på sikt kan spara ganska många kronor.

Idag tänker jag skriva lite om batteriladdare. Förenklat kan man säga att det finns tre typer. Batteriladdare, laddare med underhållsladdning och smartladdare. Vad är skillnaden kan man ju undra. En vanlig batteriladdare börjar ladda när du kopplar in strömmen och slutar ladda när du kopplar ur den. Den laddar så länge du inte stängt av den. Här är det stor risk att batteriet blir överladdat och snabbt säger upp bekantskapen.
Har du en sådan här trotjänare i garaget är det hög tid att byta upp sig

Denna laddare är gammalmodig och inte mycket att ha i mina ögon kan den skickas till återviningscentralens avdelning för elektronikskrot. Men en laddare med underhållsladdning det är väl bra eller? Det är i alla fall bättre men inte riktigt bra det heller. En sådan laddare känner inte av batteriets kondition utan "underhållsladdar" lite då och då om i fall att batteriet kanske skulle behöva lite ström. Även här finns det risk för överladding och förkortad batterilivslängd. Det är en smart laddare du skall ha och inget annat.
Ctek

Vad är det som är så j..la smart med den då kanske du undrar? Den känner av spänningen i batteriet och inte för än ditt batteri kommer under en viss gräns börjar den att underhållsladda och den stänger av när batteriet är fulladdat. På så vis liknar laddarens arbetssätt det batteriet utsätts för under säsong. Batteriet mår bra och får ett långt och lyckligt liv. Dessa laddare har också skydd mot polvändning och laddare inte ifall du skulle råka koppla fel.
Bosch

Vilken skall man köpa om man nu inte har någon? Välj en som passar din plånbok. Fråga runt bland dina kompisar så kommer du garanterat att få olika svar. Någon säger att man inte kan använda något annat än Optimate medan nästa säger att det är Ctek man skall ha. En tredje säger Bosch medan den fjärde säger att han har en från Biltema som funkar bra.
Biltema billigast i gänget 269kr

Smartladdare kostar från 270kr för en biltemaladdare från ca 550 och uppåt för en Cetek medan Optimate är dyrast från 750kr och uppåt. För egen del så kostar en Optimateladdare bara hälften av vad ett batteri till en HD Road King kostar. Kan man med hjälp av en smart batteriladdare förlänga livslängden ett par år så är den snart intjänad.
Opitmate dyras i gänget men enligt många den bästa

Vad jag har? Vi har tre olika i garaget. En Biltema, en Ctek och en Bosch och vad jag tyckt mig märka är det ingen större skillnad. Ctek laddaren som är den dyraste använder jag till Road Kingen, det är den enda av våra hojar som har larm så den är lite kinkigare med strömmen. Fast egentligen hade jag nog kunnat använda vilken som av våra laddare. Har du inte en smartladdare så se till att skaffa en innan säsongen är över och det är dags att stalla in järnhästen.

Friskt kopplat hälften brunnit som elektrikerns sa ha en underbar torsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar