onsdag 17 juni 2015

Backspegeln är mer än ett fint pynt.

I två dagar har det handlat om att hålla avstånd och att blicka framåt. Detta räcker tyvärr inte utan det gäller att ha ytterligare koll om vi vill slippa att bli överraskade i trafiken.

Att fästa blicken långt fram är som sagt nummer ett. Detta i kombination med ditt perifera seende hjälper dig att ha full koll på vad som händer framför och bredvid ditt fordon. Som om detta inte var nog så gäller det också att ha koll på vad som händer bakom ditt fordon.

Detta gäller samtliga fordon inte bara motorcyklar. Min uppfattning är att alla trafikanter i allmänhet är ganska dåliga på att hålla koll på vad som händer bakom fordonet. Visst känner du igen påståendet: Plötsligt kom det en motorcykel från ingen stans ock åkte förbi mig i jättefort. Det där har man hört och även upplevt själv både som bilförare och hojåkare. Denna upplevelse är enkom ett resultat av att man glömmer bort att titta i backspeglarna med jämna mellanrum.

Håll koll bakåt så slipper du att bli överraskad. Håller du koll bakåt kan du också förbättra samarbetet med dina medtrafikanter. Var förberedd och håll undan där det är möjligt, för den som vill köra om. Du slipper bli överraskad och du bidrar till att minska olycksrisken. Låt backspeglarna på hojen bli dina vänner använd dem till annat än att kolla ifall du fått flugor mellan tänderna när du stannar för att fika.

Som motorcyklist kan du göra en ytterligare sak dels för att inte överraska och dels för att öka din egen säkerhet. När du skall köra om en bil så förvissa dig om att föraren i framförvarande fordon titta i backspegeln och uppmärksammat att du ligger bakom. Samverkan i trafiken ökar säkerheten. Du minskar risken att råka ut för en olycka och du hjälper till att förbättra motorcyklisternas skamfilade rykten.

Gasa Lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar