Må så vara att det är ett så kallat arbetsunderlag, dokumentet är ändå fyllt av både felaktiga antaganden, grova generaliseringar så väl som juridiska konstigheter. En av grundbultarna i ett demokratiskt samhälle är likhet inför lagen. Samma lagar och regler skall gälla för landets alla medborgare och gäster. Börja med att snabbt ögna igenom trafikverkets lilla lista om du inte redan läst den innan du läser vidare.
![]() |
Klicka på bilden så kommer den upp i full storlek. |
Med et sådant beslut kommer du inte att kunna låna ut din motorcykel inte ens till en familjemedlem. Om din man eller hustru skulle låna din mc och köra för fort förbi fartkameran blir det du som får böta och eventuellt också bli av med körkortet. Skall du sälja din mc kommer du inte att kunna låta eventuella spekulanter provköra din motorcykel om du inte samtidigt är beredd på att eventuellt få böter och bli av med körkortet. Är du intresserad av en ny hoj och knallar in hos din lokala mc-handlare blir det antagligen ett blankt nej om du ber att få provköra. För inte är det så att handlaren är beredd att äventyra sitt körkort för att du skall få provköra en motorcykel. Böter är en sak de kan du kanske betala för någon annan men när det gäller körkortsindragning hjälper inga friskrivningsklausuler i världen mellan dig och handlaren.
När du läser Trafikverkets lilla lista så märker du att den lägger mycket vikt vid just hastighet. Visst handen på hjärtat så är det väl så att vi motorcyklister kanske inte är Guds bästa barn när det gäller att hålla hastighetsbegränsningarna, men för det finns alltid ett men. Jag tycker givetvis att vi skall följa de trafikregler vi har och att det skall gälla alla trafikanter motorcyklister inräknade och jag skall villigt erkänna att även jag ibland vrider mer på gasrullen en vad gällande hastighetsbegränsning tillåter. Det gäller doc att välja rätt tillfälle och de tror jag att de flesta hojåkare faktiskt gör. Tittar vi på olycksstatistiken så är det inte hastigheten allena som är den stora faran för motorcyklisterna. I statistiken finns alla dessa stollar som på fyllan eller på grund av dåligt omdöme i största allmänhet väljer att köra motorcykel som dessutom ofta är stulen,utan MC-kort?
Räknar vi bort dessa människor som jag inte anser är motorcyklister utan bara idioter i störta allmänhet kan vi räkna bort en tredjedel av dödsolyckorna. Tittar vi på olyckor orsakade av för hög hastighet så utgör dessa "stolleprov" en större andel i statistiken än utbildade motorcyklister med MC-körkort. Då är min fråga tycker Trafikverket att det är rimligt att landets motorcyklister som faktiskt utgör den mest välutbildade grenen av våra trafikantgrupper är den grupp som skall ta ansvar och straffas för att det i vårt land finns ett antal idioter som på fyllan eller påtända får för sig att sno en motorcykel för att få uppleva fartens tjusning?
Det kan inte vara så att vi skall särbehandlas gentemot andra trafikanter. Lika vansinnigt är förslaget att införa en elektronisk hastighetsregulator på alla motorcyklar så att de inte kan köras fortare än 130km/h Borde man inte göra detta på alla fordon då? Jag har en Volvo V70 turbodiesel som är kapabel för farter en bra bit över 200km/h borde inte den också begränsas då? eller behövs inte det eftersom bilen anses som ett säkrare fordon? Ni hör själva hu märkligt denna diskussion låter.
Dessbättre så har SMC agerat starkt i denna fråga. Det har gjorts intervjuer med Stefan Dangardt (SMC:s ordförande) i tv. Intervjun kan du se på denna länken
Även Maria Nordqvist som är SMC:s politiska sekreterare har uttalat sig både i radio och i tidningar. På SMC:s årsmöte som nyligen hölls i Borlänge beslutades att SMC skall fortsätta att arbeta med denna fråga. I detta läget så är det faktiskt SMC som är den organisation som har stört möjlighet att faktiskt påverka Trafikverket så att det blir ett slut på särbehandling av motorcyklisterna som trafikantgrupp. Är du inte redan medlem så bli det, det är din frihet och dina möjligheter att kunna få vistas i trafiken på samma villkor som alla andra som det handlar om.
Om det nu är så att Trafikverket vill ha lite tips på bättre saker att göra för öka trafiksäkerheten för motorcyklister i synnerhet och faktiskt göra något som leder dem framåt i strävan mot den så kallade nollvisionen så kommer mitt förslag på "arbetsunderlag" till Trafikverket här.
- Fler trafikpoliser och MC-Poliser i synnerhet ute på våra vägar. Trafikpoliser har en mycket lugnande inverkan på trafikmiljön och bidrar till att alla trafikanter anstränger sig att följa trafikreglerna.
- Vägräcken. Ta bort vajerräcken och ersätt dem med konventionella vägräcken gärna med underglidningsskydd på utsatta ställen
- Se över vilken typ av asfalt entreprenörerna väljer att lägga på landets vägar, så att vi slipper nyanlagd asfalt som blöder i solen eller blir såphal när det regnar.
- Utbilda bilister i att titta efter motorcyklar. Lär man sig inte att titta efter motorcyklar ser man inte heller några. Med en sådan utbildning skulle vi kunna minska antalet olyckor vi utfart och vänstersvängar med en förbättrad olycksstatistik
- Utveckla riskutbildningarna för alla trafikanter med fokus på hänsyn till medtrafikanterna
- Mer viltstängel och bättre viltvarning skulle gagna alla trafikanter. Viltvarning har dessutom en en positiv inverkan när det gäller anpassning av hastighet och det medför också ökad handlingsberedskap
- Se över hastighetsbegränsningarna. På vägar där många trafikanter ofta överträder hastighetsbegränsningen har man kanske gjort en felaktig bedömning och borde justera hastighetsbegränsningen uppåt
- Samarbeta med SMC för att så många motorcyklister som möjligt skall få möjlighet till fortbildning och att utvecklas som motorcyklist och medtrafikant
Sista ordet vad gäller Trafikverket och deras "arbetsunderlag" är antagligen inte sagt än utan det finns antagligen tillfällen att återkomma. Tills dess håller vi tummarna för att SMC skall vara framgångsrika i sitt arbete och få Trafikverket att inse att alla trafikanter oavsett fordon skall vara lika inför lagen.
Gasa Lugnt!
Hej Magnus.
SvaraRaderaJag misstänker att Du har all tillgänglig data vad gäller vajerräcke och hur mycket lidande det sparar samhället jämfört med konventionella räcken. Ander Ydenius är trafikforskare på Folksam. Han har i sin doktorsavhandling om Integration of Car and Road Infrastructure Design bl a studerat skaderisken vid islag i ett vajerräcke jämfört med hårt räcke och funnit att skaderisken är dramatiskt mycket mindre för vajerräcke. Anders är själv motorcyklist så om du vill så kan du kanske kontakta honom i ämnet. Jag är säker på att han skulle uppskatta ett sådant samtal.
Jag missade ordet ”inte” i första meningen ovan. 😶
Radera