onsdag 27 februari 2013

Harry "Professorn" Lundberger

Professorn håller hov
Idag handlar bloggen om en legendar och ett riktigt orginal inom svensk MC-sport. Harry "Professorn" Lundberger såg dagens ljus i Spånga 1918 och lämnade jordelivet i Tensta 2005. Har du någon gång varit på historisk racing, veteran marknad eller på ett möte med Motorcykelhistoriska klubben MCHK i Stockholm så har du säkert mött denna man. Alltid klädd i likadana kläder keps, skjorta, hängslebyxor och Graningekängor. Till denna rigg bars oftast även regnrock.

Professorn började tidigt sin tävlingskarriär och hade under sin aktiva period stora framgångar i flera discipliner. Isracing. Jordbanelopp Speedway, Backtävlingar och TT. Hedemora TT och Tävlingarna på Isle of man få väl betraktas som höjdpunkterna i hans karriär. Han kunde länge ses på sin egenbyggda maskin som i grund och botten var en Eiber men enligt Professorn själv bestod den av delar från 23 olika märken. Hojen byggdes om med jämna mellanrum för att passa till olika typer av lopp. Ena dagen var den en backracer och nästa månad anpassad för jordbanelopp.
Professorn gasar loss på sin Eiber för dagen klädd i gummistövlar och kavaj
Namnet Professorn var inte av akademisk natur utan detta förärades honom för gedigen utbildning i LHS (livets hårda skola) Det inte Harry visste om veteranhojar var inte värt att veta. Han var en självskriven auktoritet på området. Det påstods att han hade fotografiskt minne. Han kunde påpeka brister och felaktigheter vad gällde minsta lilla skruv. Dessa kunskaper tog man väl om hand då Professorn under flera år fick agera besiktningsman vid Historsk racing tävlingarna på Isle of Man. Han hade även goda kunskaper om trimning och om bränsleblandningar. Förutom motorcyklar var han också Jazz konnässör med Louis Armstrong som stora idolen. På äldre dar ställde han undan Eibern till förmån för en moped med rejält tilltagen packlåda. Eibern, HPD:n eller "20 frågor" som Professorn kallade den finns idag att beskåda på Lennart Magnusson Motorcykelmuseum.i Falköping


 Professorns packlåda med vidhängade moped
Gillar du min blogg och vill få inläggen i ditt nyhetsflöde på facebook
gå in och klicka på min facebooksida
I Huvudet på Hojåkaren


2 kommentarer:

  1. En länk till Lennart Magnusson MC Museum i Falköping och "Professorns" beskrivning av sin hoj http://www.mcmuseet.se/harrys_20_fragor.pdf

    SvaraRadera
  2. Harrys ”moped” (som det står i artikeln) var alls inte en moped utan en motorcykel. En Honda C90 var det närmare bestämt. Eller SuperCub som den hette i många delar av världen.

    SvaraRadera