torsdag 28 februari 2013

Kan man polera en hjälm?

Svaret på den frågan är både ja och nej. En plasthjälm (polycarbonat) skulle jag personligen inte testa att polera och vaxa. Där skulle jag nöja mig med vatten diskmedel och en supertrasa. Skulle du ha något som sitter hårt fast på den så använd en så kallad "flugsvamp"  Visiret går däremot bra att polera. På glasfiberjälmar är det dock fritt fram. Här gör du på samma vis som när du skall polera hojen Det finns dock ett undantag. Det är om du har en matt hjälm då får du nöja dig med att tvätta av den annars sabbar du den matta ytan.




Börja med att tvätta rent hjälmen med vatten och diskmedel. Demontera visiret om du har ett sådant. Är inredningen löstagbar så passa på att plocka ut den och tvätta.  Har hjälmen gummikanter så täck dessa med maskeringstape. Vax kan vara svårt att få bort från gummidetaljer. Nu är det dags för antingen polish eller flytande rubbing. Rubbing använder du ifall du behöver trolla bort några grövre repor. Använd polerduk eller en microfiberduk  Har du tillgång till en polermaskin modell mindre så går det säkert bra att använda den. Var försiktig med rubbingen så att du inte polerar igenom lacken När hjälmen är "rubbad" eller ifall du använt polish för rengöring så är det nu dags att vaxa. Lägg på flera tunna lager och polera mellan varje lager. Polerduk funkar bäst.


Nu har du visiret kvar. Mindre repor i plasten kan poleras bort med flytande rubbing eller autosol. Det finns också specialpolermedel på till exempel Kjell & Co som är avsett för displayen på mobiltelefoner men funkar bra även för mc-visir. Avsluta med att vaxa visiret. Funkar kalasbra när man kör i regn då räcker det med att vrida huvudet lite åt sidan så flyger vattendropparna av med fartvinden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar