tisdag 19 februari 2013

Varför tror vi att vi inte syns?

Varför syns vi inte undrar en del motorcyklister. Någon kläckte idén att alla motorcyklister borde ha varselväst. Så sjutton heller är min spontana reaktion. Det spelar ingen roll ifall vi hade orange reflexvästar och ett blåljus monterat på hjälmen så skulle ändå inte bidra till att minska antalet MC-olyckor.



Vad det egentligen handlar om är att bilisterna måste bli mer uppmärksamma och lära sig att titta efter motorcyklar innan det kör ut på en ny väg eller innan de skär en kurva. Varselväst hjälper inte till att öka bilisternas uppmärksamhet, för att se en motorcykel måste man som bilförare titta efter. Om föraren tittar efter  så syns vi oavsett klädsel. Idag är det för många andra människor i trafiken som använder varselväst för att detta skall bli förknippat med motorcyklar. Cyklister sopåkare, vägarbetare ,poliser, joggare, ryttare med flera använder varselväst. Alla dessa rör sig långsamt i trafiken till skillnad från motorcyklar som kör "nästan" lika fort som bilarna.

Jag kan förstå att en del bilister på håll har svårt att skilja på sporthojar och plast scootrar. På håll se lika ut med sina plastkåpor och dubbelljus. Sätt varselväst på mopedisterna istället så visar vi bilisterna att här kommer en trafikant som tillhör gruppen som inte åker så fort.


Slutligen måste jag dock erkänna att det har hänt varselväst. Lever han inte som han lär undrar du kanske? Lite världsvant svarar jag då,att det gäller att välja sina tillfällen. Varselvästen har åkt på i ösregn eller tät dimma men bara då. ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar