tisdag 30 april 2013

Så har det oförlåtliga hänt ännu en gång.

I Söndags vid 15 tiden blev en kvinnlig motorcyklist ihjälkörd av en bilist. Även hennes pojkvän blev påkörd av samma bil, men klarade sig med lindriga skador. Bilisten valde att göra en omkörning på en smal krokig väg just där sikten var skymd. Den kvinnliga motorcyklisten hade inte en chans och hennes liv gick inte att rädda trots att hjärt-lungräddning utfördes på plats. Kvinnan i den omkörda bilen chockades svårt. Jag undrar hur länge denna typ av olyckor skall få fortgå innan man aktivt börjar arbeta för att minska dem. Hela tiden kommer det nya pålagor och restriktioner för motorcyklisterna. Detta för att öka vår riskmedvetenhet och vårt säkerhetstänkande. Ingen riskutbildning eller något säkerhetstänk hos motorcyklisterna hade kunnat undvika att denna olycka skedde. I detta fallet måste föraren av den omkörande bilen helt lastas för den 55-åriga kvinnans död. Tittar vi på antalet MC-olyckor med dödlig utgång och bortser från de idioter som fyllekör och samtidigt saknar  MC-kort talar statistiken sitt tydliga språk. Av de dödsolyckor som inte är singelolyckor så är det så gott som alltid bilistens fel när en motorcyklist omkommer i trafiken. Jag förstår att man från Transportstyrelsen, Riksdag och Regering vill minska antalet singelolyckor på motorcykel, men varför finns det en sådan ovilja eller nonchalans när det gäller MC-olyckor orsakade av bilister. Jag har i tidigare blogginlägg skrivit att det bästa man kan göra för att öka motorcyklisterna säkerhet är att utbilda bilisterna och det är jag än mer övertygad om nu. Jag vet att de flesta av mina hojåkarkamrater betraktar bilisterna som helt oberäkneliga. Att alltid förvänta sig det värsta har på något sätt blivit en av hörnstenarna i säkerhetstänket. Nu är det dags att göra något så att bilisterna börjar tänka på att de inte är ensamma på vägen och att de delar den med oskyddade trafikanter. Det gäller alltså inte bara motorcyklister utan även, gångtrafikanter, cyklister, barnvagnar och mopedister, rullskidåkare mm. Bilisterna måste bli mer uppmärksamma på att vi finns. Hade vi lyckats att implementera lite mer säkerhetstänkande hos landets bilister hade en dödsolycka likt den som hände utanför Hörby i söndags aldrig behövt ske. Frid över hennes minne mina tankar går till hennes nära och kära.

I USA har man under flera år drivit framgångsrika kampanjer för att öka bilisterna uppmärksamhet på motorcyklister. Här är ett par youtube klipp från dessa kampanjer





Kampanjer i samma anda vore välkommet även på denna sidan Atlanten. Vi måste alla hjälpas åt att skapa en säker trafikmiljö det kan inte vara en uppgift som ligger enbart på motorcyklisterna. Är du bilist och har orkat läsa ända hit ner.Till dig har jag ett gott råd. Tittar du efter, så kommer du också att se oss. Välj bort att göra omkörningar där sikten är skymd så förbättrar du våra chanser att klara oss i trafiken. Att vara den som är orsaken till en medtrafikants död är något man måste bära med sig resten av livet.

Vägarna har alla vi trafikanter tillsammans, glöm aldrig bort det.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar