onsdag 29 maj 2013

Lyft blicken.

Nu har det på kort tid skett flera allvarliga MC olyckor ett par tyvärr med dödlig utgång. Att slå upp en kvällstidning och läsa om dödsolyckor på MC är alltid skrämmande. Detta trots att det statistiskt sett är ganska säkert att köra motorcykel. Ändå händer det ibland att motorcyklister omkommer eller skadas allvarligt.
Räddningstjänsten på plats. Oftast kommer brandkåren först till en olycksplats.
 Brandkåren åker på alla trafikolyckor som lamas via SOS 112

Jag brukar ibland fundera över vad man skulle kunna göra för att förbättra olycksstatistiken ytterligare. Förutom att ta bort extrembeteende och berusade idioter utan körkort så finns det saker att göra. Jag har flera gånger tidigare påstått att MC körning är 80% blick. Det vidhåller jag fortfarande. En stor del i att hålla balansen sitter i var du fäster blicken. Speciellt när man kör långsamt. Du skall alltid sträva efter att titta långt fram. Både i kurvor och på raksträckor. Du skall så långt det är möjligt titta igenom kurvorna. Är sikten i kurvan skymd föreställ dig att du kommer att få möte med en lastbil så tar du inga onödiga risker.
Var noga med varningsskyltarna. Det finns en anledning till att SVEVIA sätter ut  varningar.
Du skall följa varningen den är mer än ett fint pynt på vägkanten.

Att titta lång fram gör också att man upptäcker faror eller hinder tidigare. Du ser bilar som skall köra ut på vägen du upptäcker cyklister och bussar. Ju tidigare du upptäcker medtrafikanter eller andrar faror i trafiken ju mer tid har du att planera din körning. Upptäcker man eventuella faror tidigt har man en helt annan handligsberedskap än när dom plötsligt dyker upp.
Detta är en av de absolut vanligaste olyckorna mellan bil och MC va försiktig när du skall köra om.

 Handlingsberedskap kan innebära att du är färdig att bromsa att du synat av vägen och sett möjligheter att väja. Med att titta långt fram ser du skyltar tidigare och får bättre tid att planera sin körning. Man upptäcker rullgrus, hästar och lekande barn och kan anpassa farten till detta. Dagens uppmaning är således: Lyft blicken och titta långt fram. Det kommer att förbättra din MC åkning och du bättrar på dina odds att slippa olyckor. Lyft på huvudet så du ser vad som händer i trafiken. Du får uppleva mer, du förbättrar din balans och du upptäcker faror i tid..

Ta det lugnt i vårsolen bilar är hårda hojåkare är mjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar