lördag 1 juni 2013

Skåne visar sig från sin bästa sida

I går hade både jag och min fru förmånen att slutat tidigt så vi hade hela eftermiddagen till vårt förfogande för att köra hoj. Vid 13 tiden rullade vi ut ur garaget och gav oss iväg ut på småvägarna. För första gången i år kändes det lite sommarvarmt. Tur att man inte var så påbylsad under skinnkläderna. När vi tagit oss en bit in i landskapet kom jag plötsligt att tänka på att den som myntade uttrycket att Skåne är platt som en pannkaka har aldrig varit här. Skåne är mycket kuperat och landskapet är böljande. Jag läste någon stans att Lund är den stad i Sverige som har störst höjdskillnad inom stadsgränsen. Ur hojåkarperspektiv är Skåne idealiskt. Här finns massor med små asfalterade vägar som slingrar fram i kuperad terräng. Vi åkte mot Häckeberga slott vidare ut mot Blentarp och Sövde.
Häckeberga

Detta måste vara bland de vackraste MC vägarna i Skåne. Här finns allt man kan önska sig som hojåkare härligt slingrande kurvor över backar och krön. Det hela ackompanjerat av vackra vyer. Man kan undra vad det beror på att Skåne inte är ännu populärare resmål för MC turister än vad det är. Det kanske är de där gamla ryktena om att här skulle vara platt som en pannkaka. Pannkakslandskapet gäller möjligen de området som kallas "Söder om landsvägen" Besjungen av Edvard Persson. Söder om Landsvägen eller Söder slätt om man så vill är området söder om väg 101 som en gång i tiden var huvudvägen mellan Malmö och Ystad. Där är det ganska platt men det finns vackra vägar och spännande platser att åka till, så även detta område fungerar bra för hojåkning. Efter Sövde körde vi vidare mot Sjöbo för at sedan passera Öveds kloster.
Övedskloster

Färden gick vidare genom Harlösa Revinge och Södra Sandby. Efter Sandby klättrade vi upp på Rommelåsen igen och tog oss vi Dalby ner mot Esarp innan vi via Torup tog oss hem till Limhamn igen.
Sommaren är på gång rapsfälten var nästan överblommade

Det blev en sån där behaglig MC tur där man kommer in i något slags nästan meditativt lugn. Man kände att man blir ett med hojen och man är tillfreds med att bara åka fram i lugn takt och verkligen njuta av åkturen. Väl hemma efter 16 mil i sadeln var det med ett stort leende på läpparna man stallade in hojarna. Skåne hade visat sig från sin bästa sida. Jag försökte logga turen i SMC appen. Telefonen och GPS satelliterna var inte bästa vänner idag så det sket sig. Jag gör ett nytt försök nästa gång. Jag håller tummarna för att det skall bli fint åkväder i helgen så ses vi kanske ut på vägarna. Har du inte planerat in din hojsemester ännu kan jag rekommendera en tur till Skåne. Mer info om att MC turista i Skåne hittar du på Bikers Stop

Ha en underbar lördag. Ta det försiktigt såhär på försäsongen finns det fortfarande en gel del bilister som ännu inte uppräckt att det finns motorcyklar på vägarna.

Kör snyggt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar