torsdag 5 september 2013

Dags att ge skinnkläderna en omgång.

Såhär i slutet av sommaren kan det vara dags att ge skinnkläderna lite omvårdnad innan höstsäsongen kommer igång och risken för regnskurar i allmänhet ökar.

Handen på hjärtat. När gjorde du något åt dina skinnkläder senast? Nu har du antagligen svettats i dem hela sommaren. Dom har blivit utsatta för omväxlande regn och solsken. Denna oömma behandling gör att skinnkläderna torkar ut och blir både stela och spröda. Det där att hållfastheten blir sämre låter ju inte så kul om det mot förmodan skulle bli en marksyning. Dessbättre finns det mycket man kan göra för att återställa sina mc-kläder i bra skick.
Förutom i mc-butiker så är hästbutiker ett bra ställa att handla lädervårdsprodukter

Fläckar kan tvättas bort med sadelsåpa eller galltvål. Då tar man såpa eller tvål på en tvättlapp och gnuggar på fläcken sedan torkar man rent med en fuktig trasa.
Galltvål är ett klassikt rengöringsmedel. En bra fläckborttagare.

Skulle skinnkläderna vara mycket smutsiga eller fodret ingrott med gammal svett kan man faktiskt tro det eller ej tvätta dem i tvättmaskinen. 30 grader och sedan kör du ulltvätt eller handtvätt programmet utan centrifugering. Sedan är det viktigt att låta skinnet får dropptorka långsamt helst liggande. sträck plaggen försiktigt när dom är blöta. Efter rengöring och när kläderna är helt torra, är det dags att återfetta. Har man tvättat i tvättmaskin är det lämpligt att börja med läderolja.
Läderolja finns i många olika fabrikat. Biltema har en sort som är både billig och bra

Den flyter ut bra och kan snabbt täcka stora ytor. Mätta skinnet med olja och låt den torka in någon dag. Sedan kan du ge kläderna en omgång läderbalsam eller läderfett. Lägg på med en svamp i cirkelrörelser precis som när  du vaxar hojen. Vill du bättra på egenskaperna mot regn ytterligare så smörj på extra tjockt med fett på sömmarna. Sedan tar du en hårtork och värmer så att fettet smälter. När tråden i sömmen blir varm suger den åt sig av fettet och sömmen blir tätare.
Läderbalsam finns i olika fabrikat.

Låt de nyinfettade kläderna torka något dygn sedan kan du torka av eventuellt överflöd med en microfiberduk. Nu har du mjuka och sköna skinkläder som i alla fall står emot ett mindre regnväder. Tycker du att skinnkläderna ser slitna och gråa ut kan man använda vanlig skokräm för att färga in dem igen. Gör då detta innan du lägger på läderolja eller läderblalsam.

Lycka till och njut av torsdagen snart är det helg i gen. Tiden går fort när man har roligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar