söndag 8 december 2013

Galenskap och utmaning går hand i hand

Sedan 1915 har tävlingen som av många kallats det ultimata mandomsprovet. Kallt, mörkt, lerigt och jävligt. Det är inte Gotland Grandnational utan Novemberkåsan jag talar om.

Novemberkåsan räknas som en av världens tuffaste endurotävlingar. Detta är antagligen ett av världens äldsta ännu existerande endurotävling. Med undantag för några år under andra världskriget har tävlingen arrangerats årligen. Vid några tillfällen då vädret satt stopp har tävlingen flyttats fram till december. Tänk efter själv. Vatten, lera, kyla och mörker, visst låter det som en utmaning. Novemberkåsan har körts på olika platser i landet. Det gemensamma är att Novemberkåsan skall bestå av ett varv på ca 10 mil omväxlande grusväg, skogsväg och terräng. Banan körs tre varv var av två i mörker.

De senaste åren har antalet startande i Novemberkåsan varit en bit över 100 hojåkare. De som åkt brukar beskriva Novemberkåsan som ett kallt lerigt inferno. Förutom eventuella köldskador brukar en Novemberkåsa för med sig skavsår, blåmärken och värk i hela kroppen. Ibland kan man ju undra vad det är som får alla dessa enduroåkare att ställa upp år efter år?

Driften att pressa sig till det yttersta eller att någon stans visa för sig själv vad man klarar av är antagligen det som driver deltagarna att ställa upp år efter år. Novemberkåsan i sig är ett vandringspris där segrarna som tagit sig snabbast genom lerhelvetet får en inteckning. När man fått tre inteckningar vinner man kåsan. Detta ha hänt 12 gånger sedan starten 1915.

Två förarare har lyckats med konststycket att ta hem Kåsan två gånger Dels Gunnar Kalén som var dominant i slutet av 20 talet och början av 30 talet sedan skulle det dröja ända fram till början av 80 talet innan Svenerik "Jösse" Jönsson gjorde om bedriften. Blir du sugen att prova så är det hög tid att börja träna inför Novemberkåsan 2014.

Nu är det måndag och ny arbetsvecka Dagens youtubekalenderklipp är ett klipp från Indiska arméns mc-ordonnanser som har uppvisning på sina Royal Enfield hojar.  http://www.youtube.com/watch?v=7TXby5hbXYU Min kommentar är "Don't try this at home"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar