lördag 14 december 2013

Hojen som aldrig blev en hit


Är det dags för något nytt. Kanske är det så att du inte vill vara som alla andra och köra Harley Davison, Yamaha eller någon annan dussinhoj. Då har jag ett förslag.

Lord Alexander Hesket en exentrisk engelsk miljonär startade 1980 Hesket Motorcycles Daventry efter ett misslyckat försök att slå sig in i F1 cirkusen. När han inte lyckades att konkurera med stqall som Ferarri, Lotus, McLaren med flera fick han en ide om att slå sig in i en annan branch.

Nu skulle det byggas motorcyklar. I jämförelse med F1 bilar kunde det väl inte vara så svårt. Han hade gått och grunnat på tanken att bygga motorcyklar ända sedan 1974 och efter 6 långa år gjorde han slag i saken och drog igång tillverkningen. 1981 var första årsmodellen av Hesket V1000. en 992cc stor 90 graders luft kyld V-Twin såg dagens ljus.

Nu var kanske inte just en 90 graders V-Twin så märkvärdigt det hade till exempel Ducati byggt i många år. Moderniteten bestod av fyra ventiler per cylinder och en femväxlad låda. Bromsarna kom från Brembo så allt var uttänkt. Det skulle vara top of the line, inget lämnades åt slumpen. Hojen Designades av John Mockett som senare skulle bli huvuddesigner för Triuph Rocket.

Hesket trälade på några år men fick aldrig det stora genomslag man hoppats på. Man gjorde också försök med att lansera en touringmaskin som fick namnet Hesket Vampire. Hesket blev aldrig den succe som Lord Alexander hade hoppats på. Kanske var det så att tekniken var lite före sin tid och antagligen var maskinerna för dyra. Själv har jag aldrig sett en Hesket i verkligheten har du?

Idag är det lördag och jag har krossat 70 000 besökare vallen på bloggen. Jag är glad och tacksam för er som orkar lösa, dela och kommentera det jag skriver. Det är ni som hjälper mig att hålla drivet uppe. Dagens youtubekalenderklipp blir handlar givetvis om Hesket. Ett litet videoklipp från ett japanskt MC-museum. http://www.youtube.com/watch?v=THJcg_XNiRI

Ha det kalas idag skall jag köra sopor istället för motorcykel :-(

2 kommentarer:

  1. Hej Magnus. Om du e sugen på att se en sådan häringa värstinghoj så säg till ;-) Den engelska Lorden försökte etablera sig i Sverige och det fanns en generalagent i vårat vackra Skåne. Mvh Micke

    SvaraRadera
  2. Låter spännande Micke. Låter som en bra aktivitet i väntan på hojsäsongen 2014

    SvaraRadera