söndag 10 augusti 2014

Dags att hoppa tillbaka i vanliga gängor.

Semester och sommaruppehåll går fort när man har roligt. Fem veckors semester är till ända och idag är det dags att hoppa in i ekorrhjulet igen. Jag skall villigt erkänna ett det varit dåligt med bloggandet under min semester. Jag har dock inte legat på latsidan utan jag har samlat på mig en del idéer och material att använda framöver.

Den Svenska sommaren har visat sig från sin allra bästa sida. Kanske till och med bättre än önskat ur hojåkarsynpunkt. Det varma vädret gjorde det svårt att klä sig vettigt utan att svettas ihjäl så fort man stannade. Det går åt massor att dricka för att hålla koncentrationen på topp. Landets bensinmackar måste ha slagit försäljningsrekord när det gäller mineralvatten. Värmen har också medfört att det på flera ställen i landet förekommit blödande asfalt.
Här varnar man i alla fall för halkrisken!

Blödande asfalt kan bli lika halt som is eller oljefläckar och med otrevliga konsekvenser som följd. Här gäller det att slå av på gasen och hålla tungan rätt i mun. Vid flera tillfällen har landets tidningar varnat för detta fenomen. Än en gång har vägunderhåll och kvalitén på asfalten bivit en politiskt het potatis. För oss som kör motorcykel är vägunderhåll en viktig politisk fråga inför höstens val, men mer om detta en annan dag. Värmen har bidragit till att man mött folk på motorcykel som kört omkring i allehanda kreativa utstyrslar för att inte förgås av värmen.
Dålig förebild i sommarvärmen

Jag har mött motorcyklister i allt från badtofflor och shorts till skinn och gortex ställ. Jag kan förstå att man i värmen lockas att lämna skinn eller allvädersstället hemma för att inte förgås av värmen. Tyvärr kan detta få många oönskade konsekvenser. Skadorna vid en eventuell kollision eller omkullkörning blir betydligt allvarligare än om man åker i full "mundering". Har man sedan riktig otur visar det sig att den egna mc-försäkringen är villkorad så att du inte få de ersättning du fått om du använt skyddskläder.
Aj Aj AJ

Samhällsekonomiskt få det ytterligare konsekvenser i form av ökade kostnader för sjukvården. I förlängningen kan det även leda till ökade försökringspremier för motorcyklar. Det är alltså dessa risker vi laborerar med när vi väljer att åka hoj utan mc-kläder. Oavsett hur vi väljer att köra så är det märkligt att mc-handeln inte tar sin chans och jobbar på lite merförsäljning. Under värmeböljan har jag inte sett en enda annons där någon av landets mc eller tillbehörshandlare salufört kevlarjeans skyddsjackor etc.
Sommarmundering

Mitt i hettan borde det ju vara guldläge för handlarna att skapa lite merförsäljning och samtidigt hjälpa till att öka motorcyklisternas säkerhet i sommarvärmen. Det är under sommarhalvåret mc-butikerna har sin högsäsong så håll med om att det är konstigt att de inte tar chansen att omsätta lite extrapengar och dessutom hjälpa till att minska skadorna. Nu håller vi tummarna att handlarna har lite bättre framförhållning inför nästa värmebölja.

1 kommentar:

  1. välkommen tillbaka, med nya friska krafter...
    o ser att ämnet för dagen e rykande aktuellt....

    //albin

    SvaraRadera