måndag 11 augusti 2014

Halkrisk för hojåkare i skördetid

När landets spannmålsbönder spiller sin säd på vägen blir det lika halt som på vintern. I Sydsverige har skördetröskorna gått ett tag och detta fenomen har börjat sprida sig norr ut. Som hojåkare gäller det att ta det lite extra försiktigt och hålla lite extra koll.

Lastbilar och traktorer med släp går i skytteltrafik mellan sädesfält och silos. Detta för att du på sikt skall kunna få dina morgonfrallor, makaroner och surdegslimpor.

Så långt är allt väl men givet vis har myntet en baksida. All denna trafik för att ladda Sveriges kornbodar orsakar spill på vägarna. Ofta skvimpar det ut i skarpa kurvor och vid korsningar, så där gäller det att vara extra uppmärksam. Sädeskorn på vägen blir halare än rullgrus, så det gäller verkligen att ta det försiktigt och hålla tungan rätt i mun som man brukar säga.

Någon beskrev effekten av att få sädeskorn mellan vägbanan och däcken som att åka på kullager. Dagen uppmaning är således. Håll ögonen öppna och låt dem vara känsliga för gula partier på asfalten. Det är inte så att jag på något vis försöker skrämma dig bort från vägarna min uppmaning är att du skall vara lite extra vaksam ett tag framöver.

Det är fortfarande mycket kvar av säsongen och det vore ju synd ifall den hastigt skulle avbrytas genom att hojen skall stå på verkstad och du ska ligga på plåsterhuset. Håll extra koll ett tag säsongen är lång och än finns det många vägar att åka.

Gasa Lugnt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar