lördag 30 augusti 2014

Lågpristänkande vid vägunderhåll kostar liv.

I jakten på besparingar för att kunna sänka skatter finns det alltid förlorare. En grupp som förlorat på minskade anslag till vägunderhåll är motorcyklisterna. En sorglig utveckling som borde sätta sina tydliga spår nu när det snart är dags att rösta.

Under ett antal år har vi kunnat se hur vår gemensamma infrastruktur fallit offer för kortsiktigt tänkande och besparingar för att ge de som redan har det gott ställt några kronor mer i lönekuvertet. Undermåligt underhåll på vårt vägnät i form av snabellagningar och billiga asfaltblandningar av undermålig kvalité. Resultatet blir rullgrus, blödande asfalt och halka vilket kan vara förödande för oss som kör omkring på två hjul.
Ledsamt när man hittar vägar i detta skick
På många vägar har det monterats vägräcken utan att man tagit hänsyn till motorcyklisterna. När det pratas om den så kallade nollvisionen verkar det som om landets nästan 300 000 motorcyklister glömts bort, för det kan väl inte vara så illa att vi är ignorerade som trafikantgrupp? Vi har haft en säsong med rekordlåga nivåer när det gäller dödsolyckor bland motorcyklister. Av de 22 som tyvärr omkommit under 2014 är det sex stycken som gjort detta i samband med kollision med vägräcken. Kan detta vara ett resultat av att det monterats räcken längs allt fler vägar istället för att man sett till att bygga avåkningszoner? Inte nog med att räckena blir fler oftast handlar det om vajerräcken eller räcken med oklädda stolpar utan underglidningsskydd som riskerar att bli dödsfällor för oss som kör motorcykel.
Såhär borde det se ut där de monterats räcken då hade vi sparat många motorcyklisters liv
Att konstatera att minst sex motorcyklister har fått sätta livet till helt i onödan på grund av billiga lösningar känns som ett högt pris att betala. SMC publicerade i dagarna en artikel "Räcken dödar motorcyklister" den kan du läsa här. Det är inte någon rolig läsning men väl så viktig. Jag hoppas innerligt att landets politiker, i synnerhet de som arbetar med trafikfrågor läser SMC:s artikel och tar till sig vad som står där. Något måste göras så att motorcyklisterna inte blir den trafikantgrupp som alltid sätts på undantag. Det känns så oerhört trist att vi hela tiden medvetet eller omedvetet glöms bort eller ignoreras. Politikerna borde vaknat för länge sedan om inte annat borde de insett att det är 300 000 röster det handlar om den 14:e september.

Ha en trevlig lördag och Gasa Lugnt!


2 kommentarer:

  1. Det är inte lågpristänkande på väg som ligger i botten, det är en total minskning av offentliga utgifter till förmån för skattesänkningar för höginkomsttagare. Staten ska vara liten och inte lägga sig i, andra aktörer ska ta vid, i förlängningen ska alla betala själva, exempelvis betalvägar, de som inte kan betala får köra på sämre vägar.

    Det är val snart, rösta på de(t) parti som vill ha en större offentlig sektor, fler människor som jobbar för allas bästa, betalt med skatter, inte bara för de som redan har mycket.

    SvaraRadera
  2. Hej Vilde du verkar ha kommit till samma slutsats som jag ;-) Tack för dina synpunkter!

    SvaraRadera