onsdag 27 augusti 2014

Vad är det som skiljer motorcyklister från övriga trafikanter

Även om antalet hjul är den mest märkbara skillnaden så är det inte det som är den viktigaste. Det finns något helt annat som särskiljer motorcyklisterna från landets övriga trafikanter. Något som faktiskt gör motorcyklisterna unika som trafikantgrupp.

Denna skillnad börjar att visa sig i statistiken. I undersökning efter undersökning visar det sig att motorcyklisterna ofta kvalar in på första plats när det gäller att efterleva trafikregler och att hålla hastigheter. Detta trots att motorcyklister inte kan bötfällas för hastighetsöverträdelser vid fartkameror. Tittar vi på olycksstatistiken så har vi sett en halvering de senaste 20 åren trots att antalet registrerade motorcyklar fördubblats.

Vad är det då som gör att hojåkarkollektivet för det mesta intar tätpositionen? Svaret är egentligen både enkelt och självklart. Det som skiljer motorcyklister från övriga trafikantgrupper är utbildning och fortbildning. Först och främst har vi under många år haft en körkortsutbildning där riskmedvetenhet har varit ett av ledorden.

Vidare har man utbildat förarna på att kunna hantera motorcyklarna i alla situationer, detta i större utsträckning än vad som sker i utbildningen av bilförare. Inget fel i det eftersom man som motorcyklist är betydligt mer oskyddad än bilisten. Inte nog med denna skillnad det är efter att man som motorcyklist fått sitt körkort som vi börjar att skilja oss från bilisterna. Till skillnad från övriga trafikanter är motorcyklisterna den enda trafikantgrupp som fortbildar och förkovrar sig i större utsträckning.

Mycket av detta är faktiskt SMC:s förtjänst. Deras utbildningar som ges på många platser i landet har fått stort genomslag och blivit en bidragande orsak till den förbättrade statistiken, det är jag helt övertygad om. Nyligen publicerade SMC en artikel på sin hemsida under rubriken "Vi motorcyklister är föredömen" Länken hittar du här! där kan du klicka dig vidare till SMC:s utbildningssidor för att kolla vad det finns för möjligheter i ditt distrikt.

Ingen är för gammal för att lära sig något nytt och alla kan förbättra något. Ju duktigare du blir på att hantera din motorcykel ju roligare blir det att köra. Det finns drygt 800 instruktörer som bara väntar på att få dela med sig av sin kunskap.

Ha en underbar dag vi hörs i morgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar