onsdag 27 augusti 2014

Snart är det dags att visa hur man vill ha det.

Det handlar givet vis om det stundande riksdagsvalet. Är det så att inte har bestämt dig ännu eller ifall det är så att kanske tycker att det inte är lönt att rösta så skall jag ge dig lite hjälp på traven.

Valrörelsen är i full gång och över allt, på affischer, i tidningar och tv, i sociala medier sprider landets politiska partier sina budskap för att locka oss att rösta på just dem. På olika sätt och med att ofta lova "guld och gröna skogar" försöker de övertyga oss. På olika ställen kan man hitta utsagor från partierna som vänder sig till specifika intressegrupper som tillexempel motorcyklister. SMC ställde ett antal frågor till ett antal politiker som är insatta i trafikpolitik. Dessa frågor kan du läsa här. SMC riksdagsvalet 2014

Så långt är allt bra men det räcker inte med detta, det kanske inte är så att den som har de för motorcyklisterna fördelaktigaste svaren är det parti som också skall ha din röst. Det gäller att tänka större. Fundera över vad som är viktigt för dig, för att din vardag skall fungera och för att du och dina medmänniskor skall få ett så drägligt och värdigt liv som möjligt. Fundera över vad du tycker är rimligt, gå inte på enkla populistiskt politiska "quick fix" där man spelar ut de svagaste grupperna i samhället mot varandra.

Var lite nyfiken tolka inte alla politiska budskap du hör i radio, från arbetskamrater, vänner eller ser på TV för sanningar. Det sprids så mycket rykten och sägs så mycket som påstås vara sanningar som egentligen är rena lögner eller påståenden ryckta ur sitt sammanhang. Ägna dig en stund åt att läsa på, så du vet vad du röstar på eller konstaterar vad du inte skall rösta på. Alla politiska partiers partiprogram finns att läsa på internet. Förmodligen kommer du inte att hitta något parti som har ett partiprogram som du håller med om fullt ut.

Visst kan vi ha så kallade hjärtefrågor, saker vi tycker är extra viktigt men du skall inte låta dig förledas enbart av detta. Du måste också fundera över vem eller vilka du tror är mest lämpade att stå vid rodret och lotsa skutan Sverige igenom konjunkturer och orolig världsekonomi. Att styra landet Sverige handlar inte bara om att lova saker som väljarna tycker verkar bra. Det handlar om att ta samhällsansvar samt att förvalta och utveckla våra gemensamma tillgångar väl. Givet vis skall du rösta på den du anser är mest lämpad att ta detta ansvar. Tro inte på den som påstår att det finns enkla lösningar, politik och samhällsbygge är inte enkelt.

Sverige är en av världens mest välfungerande demokratier, med en öppenhet och en möjlighet till insyn i statlig och kommunal verksamhet som nästan inte finns i något annat land. Vi har en demokratisk tradition vi skall vara stolta över, vi har yttrandefrihet och mötesfrihet inskrivet i vår grundlag. Vi har ett fungerande valsystem. Sverige är ett land med låg korruption. Vi har en i jämförelse väl fungerande stadsapparat. Ett fungerande socialförsäkringssystem även om det har sina brister. Vi har ett rättsväsende och en polismakt utan korruption. Allt detta har våra förfäder varit med och byggt upp de senaste 100 åren. Vi har ett land att vara stolta över och som vi skall värna. Rasera inte detta med att lägga din röst i fel urna.

Inför valet har jag egentligen bara en uppmaning. Gå och rösta! Det är din demokratiska skyldighet. Ligg inte hemma på sofflocket, då uppfyller du inte dina demokratiska skyldigheter. Att rösta är inte en demokratisk rättighet det är en skyldighet. Demokrati bygger på deltagande, det är först när du deltar du har rätt att åberopa dina rättigheter. Som jag skrev tidigare kanske hittar du inte något parti du sympatiserar med fullt ut, men rösta på det parti som du tror har störst möjlighet att förvalta och utveckla vårt fantastiska land. Att inte rösta är som att lägga en röst på de partier du inte vill skall vinna valet. Skulle det nu vara så att du tycker att du absolut inte kan bestämma dig, gå då i alla fall till vallokalen och lämna en blankröst. Då har du i alla fall uppfyllt dina demokratiska skyldigheter även om jag tycker att du bör rösta på de parti du tror är mest lämpade att styra vårt land även om du inte håller med om allt de skriver i sitt partiprogram.

Tips: Ta hojen till vallokalen så kan du också passa på att visa att vi motorcyklister är aktiva tänkande människor som uppfyller våra  demokratiska åtaganden.

Gasa Lugnt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar