onsdag 23 januari 2013


Back to black

Säkert har du också retat dig på hojens och bilens plast och gummidetaljer som blir matta och förlorar sin lyster. Jag har vi många tillfällen slitit med diverse produkter för få plastdelarna tillbaka till sin forna glans. Resultatet har för det mesta blivit sådär. Speciellt med alla sorters plastpolish som innehåller svar eller grått färgpigment. Färgen blir nästan alltid flammig och så får man färg på andra detaljer där man inte vill ha den. Oftast är det dessutom ett litet helvete att få bort färgen när den fastnat på någon stans där man inte vill ha den.

Jag pratade med en bilrekonditionerare som som jobbat med jaguar och andra lyxbilar. Köp inte en massa skit som ändå inte fungerar sa han. Det bästa medlet för att återställa ful plast och gummi är tro det eller ej olivolja. Jag litade inte riktigt på honom men tänkte att jag får väj ge det en chans. Dröm om min förvåning när dom gamla listerna på Volvon såg nya ut ( jag vågade ju inte börja med att testa på hojen). Till och med dom gamla trafikblästrade och solblekta baklamporna blev som nya. Det fungerade lika bra på hojens plast och gummidetaljer.

Jag måste dock rikta ett varningens ord Behandla inte fotplattor eller däck i ivern att få en snygg hoj. Olivoljan blir lite glatt och plastvårdsprodukter innehåller oftast silikon och blir också hala. De kan få förödande konsekvenser.

Enklast lägger du på olivoljan med en trasa eller trassel. Skulle ytan du behandlar vara väldigt matt funkar det bra att använda stålull eller grön scotch svamp.

Så nu är det bara ut i garaget och börja gnida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar