torsdag 24 januari 2013

Biker 2.0 eller Back to basic

Något har hänt det känns som om något nytt är på gång. Redan för 10 år sedan pratades det om den dåliga återväxten i hojklubbarna. Från att det varit endast prat verkar denna trend ha blivit verklighet. De flesta klubbar består idag av gubbar och en och annan tant. Dom unga killarna i klubben är 40+ och dom ungdommar som kommer på besök är barnbarn till medlemmarna.

Vad beror detta kan man fråga sig. Antagligen har hojklubbarna samma problem när det gäller rekrytering som alla andra föreningar. Ungdomar idag har inte förstått vad det innebär att vara med i en förening. Man tror att det är samma sak som att köpa en tjänst. Får dom frågan om att vara med blir motfrågan. Vad får jag för det? Möjligheten att engagera sig tas inte emot som ett övertygande argument.

Antagligen liknar dom unga oss gamla mc-nördar vid Nivea-burkar, det vill säga både feta och dryga.
Dom är inte intresserade av att åka runt med en massa märken påsydda på västarna, Man är inte intresserade av lojalitet och solidaritet på gott och ont.

Kommer ointresset för bikerklubbarna leda till att bikerkulturen dör? Naturligt vis inte, men jag tror att den kommer att ta en annan form. Den kommer antagligen att starta om på de sätt den en gång började. Många unga killar som är uppväxta på skateboards och BMX cyklar har upptäckt hoj och hojbyggarkulturen. Dom har inte ekonomin att bygga åkdon på Bigtwins. Istället har dom upptäckt att det går utmärkt att bygga både tuffa och billiga customcyklar av sportsters. Ett bra exempel på denna trend är alla stelbenshäckar till sportster som Valen Custom i Varberg prånglar ut. Unga killa bygger sportstrar som aldrig förr allt i från bobbers till klassiska Frisco style choppers.


Ungdomar av idag umgås i betydligt mer löst sammansatta gäng där man inte binds ihop av något annat än ett gemensamt intresse. Föreningar och möten känns gammalmodigt och mossigt. Det är här och nu och att ha kul som gäller.

På sikt tror jag också att dom stora hojträffarna kommer att försvinna. Det finns inga ungdomar kvar som vill engagera sig i att anordna sådant, i alla fall inte om man inte får rejält betalt. Istället kommer man att som förr i tiden vara ute och åka med kompisar. Tälta vid en sjö och ljuga vid lägerelden tillsammans med öl och grillat. På något sätt känns det som om cirkeln är sluten igen.

Det är precis som i den gamla Sven-Ingvars låten "Börja om från början, börja om på nytt"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar