måndag 21 januari 2013

Glädjande nyheter från Transportstyrelsen

Den 8 januari presenterade Transportstyrelsen sin statistik över trafikolyckor för 2012. Det är visserligen svårt att betrakta olycksstatistik som något positivt. Ser man på statistiken med en hojåkares ögon finns det faktiskt uppgifter att glädjas åt.

Det pratas ofta om hur farligt det är att köra motorcykel. Jag kan förstå detta påstående då vi sitter i princip helt oskyddade på hojen i höga farter. Under senare år har det både bland hojåkare men även i trafikskolorna talats om det som kallas "riskmedvetenhet". Denna diskussion har börjat att få genomslag. Olycksstatistiken visar detta tydligt.

I jämförelse med 2011 har antalet dödsolyckor 2012 minskat med 27% även antalet svårt skadade i trafiken har minskat. När det gäller olyckstalen är vi nu nere på den nivå vi låg på 1990. Då skall man också tänka på att antalet registrerade motorcyklar är dubbelt så många 2012 som det var 1990.

En skrämmande sak i statistiken är att många av de som omkommer i MC olyckor är män i 40års åldern som saknar MC kort och dessutom är berusade. Så alla ni som saknar körkort för hoj: Ge fan i att köra motorcyke. Är du sedan så dum att du inte fattar att du borde ha ett MC kort för att köra hoj så kör i alla fall inte när du är berusad.

Får vi bort dom som fyllekör utan körkort kommer statistiken att förbättras ytterligare. På sikt kan detta påverka försäkringspremierna och den allmänna inställningen till hojåkarkollektivet. Vi kommer också med säkerhet att kunna säga. Det är inte farligt att köra motorcykel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar