onsdag 6 mars 2013

Kom igång under försäsong

Det närmar sig. I Skåne börjar man kunna känna våren i luften. Snödroppar och vintergäck börjar signalera att nu är det snart dags för årets första hojtur. En del modiga har redan trotsat kylan och tagit första turen. En viktig insikt när det är dags för årets premiärtur är att du tappat körteknik och vana under vintersäsongen. Du är med andra ord inte lika duktig och alert förare som du var i höstas.

Det är inte så att du egentligen blivit en sämre förare utan du är det man kallar "ringrostig" För att komma tillbaka i gammal god stil behövs med andra ord lite avrostning. Kan man delta i en organiserad avrostning arrangerad av SMC eller någon mc-klubb är det givetvis bra. Vill du inte vänta tills du har möjlighet att delta i ett sådant arrangemang  så tycker jag att du skall ha lite egen avrostning. Det viktigaste är att få tillbaka broms-känslan, det fixar man genom att öva på att bromsa.
Lyft blick, knäna mot tanken och ett fast tryck på bromsarna.

När det är dags för premiären så kör ut till en stor parkering eller ett industriområde. Förvissa dig om att det inte ligger en massa rullgrus på asfalten så minskar du risken för att göra en marksyning. Nu är det dags att börja öva. Du skall bromsa kraftigt redan från början för att få kort stoppsträcka. Det gäller att klämma till bromsen med ett fast grepp ungefär som när man hälsar. Det gäller att inte klämma så hårt att gaffeln bottnar. Då ökar risken för att hjulet skall låsa sig. Skulle hjulet låsa sig måste du släppa på bromen, men sluta inte bromsa. Ta ett nytt tag men var mjukare i dina rörelser denna gången. Det samma gäller när man råkar trampa för hårt på fotbromsen, släpp taget och börja om.
Har du inte låsningsfria bromsar så ta det försiktigt i början. En ofrivillig stopie är inget man skojar med.

Kraftfördelningen vid inbromsning skall vara ca 30% på bakhjulet och 70% på framhjulet. Har du en så modern MC att den har ABS bromsar så var inte rädd att bromsa hårt. Kläm i rejält så att du känner att ABS:n gör sitt jobb. Sedan gäller det blicken. Som jag skrivit i bloggen tidigare så menar jag att körteknik består av 80% blick.. När du bromsar så lyft blicken. Titta långt fram genom hela inbromsningen. Pressa knäna mot tanken och lås armbågarna Nu är det bara att öva tills du känner att det sitter i ryggmärgen igen. Börja långsamt och öka hastigheten efter hand. Efter lite övande är du redo för att ge dig ut i trafiken. Ta det lugnt i början till vanan kommer tillbaka. Akta dig för rullgrus och ha god bromsberedskap så kommer du att klara dig bra denna säsongen också.

Gasa lugnt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar