fredag 8 mars 2013

"Ska de vaa en röögad sill"

Titeln på dagens blogg är skånska och betyder översatt till svenska "Får det lov att vara en böckling." Mer om detta längre ner i texten. Det är nu hög tid att börja planera säsongens turer. Åtminstone någon gång varje säsong brukar jag köra till Kåseberga. Ett litet fiskeläge på skånska sydkusten beläget mellan Ystad och Simrishamn inte så långt ifrån Dag Hammarskölds Backåkra.
Hamnen i Kåseberga

Uppe på kullen ovanför hamnen ligger den berömda skeppssättningen Ale Stenar. Om vad denna samling stenar egentligen är tvistar de lärde. Några hävdar med bestämdhet att det är en grav och kultplats medan andra säger att det är en astronomisk kalender. Oavsett vilken av tolkningarna du väljer att tro på så är platsen väl värd ett besök.
Ales Stenar Sveriges största skeppssättning

Uppe vid skeppssättningen är utsikten över östersjön helt betagande. Vid de branta sluttningarna ner mot havet bildas termik (uppåtgående vindar) vilket gillas av skärmflygare och de som flyger hangliders. En blåsig dag kan man ofta se vågsurfare ute i vattnet.

När du efter vandringen upp till Ale stenar är helt betagen av den bedårande utsikten är det dags för mat. På stigen ner mot hamnen blir det nerförsbacke så nu går det mycket lättare. Väl nere på hamnplan finns det några olika matställen. Min favorit är Kåseberga fisk. Här kan du handla sillinläggningar, rökt fisk, rökta räkor, räkmackor, stekt sill, böckling, friterad spätta med remouladsås och mycket mer. Min personliga favorit är deras räkbakelse. Man kan också passa på att köpa med sig något innan man kör hem. Varför inte lite "nyröögad sill" eller böckling som det heter på svenska. Är du sugen på att övernatta så finns det ett STF Vandrarhem i Backåkra som ligger ett par kilometer bort. Skall du åka i Skåne i sommar så glöm inte bort Kåseberga en plats väl värd att besöka.

Länk till Kåseberga Fisk

Länk till Vandrarhemmet i Backåkra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar