torsdag 28 mars 2013

När smorde du dina vajrar vajrar senast?

Smörja vajrar, behövs det? Ja, det gör det säger jag. Jag blev tydligt påmind om detta i lördags när jag skulle cykla iväg för att gå på konsert. Kondensen i vajerhöljet gjorde att växelvajern på min gamla Skeppshultcykel frös så den inte kunde rubbas, jag fick åka på 5:ans växel hela tiden. Tur att man är stark i benen och att jag inte var riktigt nykter, annars hade det blivit jobbigt. Denna smått traumatiska upplevelse fick mig att inse att det borde vara dags att se till att kopplingsvajrarna på motorcyklarna får lite smörjning. Ett lättfixat jobb som även en relativt ovan hojskruvare klarar. Du behöver blocknycklar till att lossa kopplingsvajerns justering. Du behöver en vajersmörjare och en sprayburk Kedjespray med "sprayrör" och en trasa. Använd inte 5.56 eller liknande då den sortens oljespray också fungerar som fettlösare.
Vajersmörjare kostar 40kr på Biltema

Lossa justerskruven till kopplingsvajern till vajern så du får ett ordentligt slack. Nu kan du lossa vajerns nippel uppe vid kopplingshandtaget. Dra ur så mycket vajer som möjligt ur höljet och montera vajersmörjaren
Nu är det dags att ta fram trasan och kedjesprayet. Lägg trasan runt vajersmörjaren och stick in "sprayröret" i det lilla hålet på vajersmörjaren. Spraya försiktigt in kedjeoljan i vajersmörjaren så pressas oljan in mellan vajerhöljet och vajern
När du är klar så lossa vajersmörjaren  och för vajern fram och tillbaka i höljet för att kedjefettet skall spridas. Nu är det dags att återmontera. Börja med att montera vajernippeln i kopplingshandtaget. Spänn sedan vajerjusteringen. Det är nu du skall justera spelet i kopplingen. Vad är kopplingsspelet kanske du undrar? Det är hur mycket slack du har i vajern innan den börjar att sära på lamellerna i kopplingen. Hur stort kopplingsspel du skall ha i handtaget är angivet i verkstadshandboken men generellt sett skall det vara 2-4 mm. Detta mäter du med handkänsla och ögonmått, men är du osäker så plocka fram ett skjutmått. Ger du vajern lite smörjning kommer den att hålla längre och du får en mjuk och fin koppling som fungerar utan att hugga eller vara trög. Känns det som om kopplingshandtaget i sig går trögt kan du smörja metalldelarna med vitt litiumfett. Det funkar bra när det är metall mot metall.

Är du osäker på hur du gjorde när du demonterade? Ta bilder med digitalkamera eller med telefonen efter hand du demonterar så är det bara att kolla på bilderna när du skall återmontera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar