onsdag 27 mars 2013

Vad hände i Hollister 1947



Dagens blogginlägg handlar om en tidningsartikel, en novell och en film som förändrade världens syn på motorcyklister, även bland hojåkarna själva. Det handlar givet vis om det så kallade ”Hollister upproret” 1947 i Kalifornien. Många tycker sig veta vad som hände och det påstås att detta var platsen och händelsen då ”outlaw bikern” kom till. Detta får snarare betraktas som en halvsanning då det är andra faktorer än själva MC-träffen som är orsak till mytbildningen och födelsen av ”outlaw bikern” 

Hollister är en småstad i Kalifornien som på 40-talet hade ca 4500 invånare. AMA (American Motorcycle Assosiation) ordnade årligen ett rally här samtidigt som det arrangerades MC-tävlingar på närbelägna banor. Det var bland annat flattrack och hillclimb tävlingar. Den 3-6 Juli 1947 kom det ca 4000 motorcyklister till AMA:s träff kallad The Gypsy Tour.  Googlar man runt lite kan man hitta ögonvittnesskildringar från både hojåkare och bybor men även från lagens långa arm. Dessa förmedlar en helt annan bild än den man oftast hör eller läser när Hollister kommer på tal. När man hör namnet Hollister associerar man lätt till ett stort antal motorcyklister som kommer till stan för att bråka, supa, slåss, förstöra och svina ner. Av dessa 4000 hojåkare som kom till Hollister var det ca 50 som behövde söka läkarvård och ungefär lika många blev tagna av Polisen. Några för fylleri och störande av ordning men de flesta för trafikförseelser. Inga siffror som får en att tänka på upplopp och terrorism direkt.



Det var enligt tillgänglig statistik inte någon av byns invånare som kom till skada och det rapporterades inte heller om någon skadegörelse till polisen. Visst var det MC klubbar som kom dit. Men tillställningen lär ha varit förhållandevis lugn. Borgmästaren och polisen hade innan träffen beslutat att barer och restauranger skulle stängas två timmar tidigare än vanligt och så skedde utan protest från vare sig de lokala näringsidkarna eller de ditresta hojåkarna. Det har skrivits mycket om några av klubbarna som var där Boozefighters och POBOB (Pissed off bastards of Bloomington) är de mest kända. Många av klubbmedlemmarna var nyhemvända soldater som försökte återanpassa sig eller hitta tillbaka in i samhället igen. Förmodligen led en hel del av dem av det man kallar posttraumatisk stress efter upplevelser från det krigshärjade Europa. Detta till trots beskrivs träffen lugn av dem som var där som.


Vad var det då som hände och hur skapades bilden av Hollisterträffen som ett upplopp. Det hela började med en artikel i San Fransisco Chronicle kort efter träffen där man beskrev tillställningen som terror mot lokalbefolkningen. Efter detta publicerades en lika negativ artikel i Life Magazine den 21:a juli samma år. Denna artikel innehöll också flera bilder. De flesta enligt flera ögonvittnen arrangerade för att få motorcyklisterna att framstå i dålig dager. Den mest kända bilden föreställer en man kallad Eddie Davenport sittande på en Harley sidventilare omgiven av tomma ölflaskor. 
Eddie Davenport poserar för Life Magazine

Till denna bild lär fotografen varit inne på en bar i närheten och lånat tomglas för att förbättra bilden. Enligt ögonvittnena var de ditresta motorcyklisterna noggranna med att plocka undan tomglas och lämna in dem på barerna igen. Förklaringen är lika självklar som enkel. Man ville undvika punkteringar.  Artikeln i Life fick stor spridning och AMA ställdes till svar för vad som enligt Life Magazine hade hänt. Det var då AMA fällde uttalandet att 99% av hojåkarna sköter sig. Vilket utifrån polisens rapport stämde mycket bra överens statistiken från Hollisterträffen. I och med detta uttalande föddes det vi kallar ”1%-are”. Denna enda procent skall då beskriva de som struntar i lagar och regler och ställer sig utanför samhällets normer och värden. Frågan är väl bara ifall lite fylleri och några trafikförseelser är tillräckligt för att uppfylla dessa kriterier. I 40-talets USA var det tydligen det.

Vad som slutligen befäste de som skrivits i tidningarna var novellen som så småningom blev filmen ”The Wild One” eller Vild ungdom som den hette på Svenska. Marlon Brando och Lee Marvin fick spela huvudrollerna. 1951 publicerades ”the Cyclists' Raid” i Harpers Magazine en novell som hämtat inspiration från artikeln i Life. Novellen skrevs av Frank Rooney. och fick stort genomslag. Den omarbetades och blev så småningom filmmanus. 1953 när filmen skulle spelas in ville filmbolaget att” Wino” Willie Forkner medlem i Boozefighters MC skulle ställa upp som sakkunnig. Han avböjde då han inte tyckte att filmen stämde med vad som hänt i Hollister och då den dessutom ställde motorcyklisterna i dålig dager.  Vad som egentligen hände i Hollister 1947 vet bara dom som var där, men visst är det en spännande tanke att några tidningsartiklar en novell och en film lyckats överskugga sanningen och bli orsaken till en mytbildning som fått konsekvenser för synen på motorcyklister ända i ni våra dagar.

Blev du sugen på att läsa the Cyclists' Raid klicka här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar