tisdag 2 april 2013

Dax för Vax

När det nu är vår och det är dags för premiärtur så vill man ju gärna att hojen skall blänka lite extra. Har man dessutom gjort ett rejält grundarbete på vårkanten så blir hojen lättare att hålla ren resten av säsongen.

En förutsättning för att få bra resultat med vaxningen är att hojen är riktigt ren och fri från smuts. Ett gammalt rekonditioneringstrick är att ta en frotéhanduk och dra över lacken. Handuken skall glida lätt mot lacken skulle det kännas strävt eller haka i så är det lackrengöring som gäller. När du bestämt dig för att hojen är riktigt ren så är det dags att lägga på vax. Innan du börjar så maskera eventuella plastdetaljer och emblem med målartejp. Vax kan vara svårt att få bort från plastdetaljer. Skulle du få vax på emblem eller liknande så är en tandborste ett bra verktyg att använda för att få det rent. Maskerar du slipper du en massa efterarbete. När du lägger på vaxet så gör det i små cirkelrörelser. Frestas inte att använda en borrmaskin med polertrissa då den oftast roterar för fort. Då blir vaxet för varmt och kan bränna fast i lacken.. Jag brukar använda en microfiberduk när jag lägger på vaxer. Lägg inte på för tjockt med vax lagom är bäst. Hårda valkar och streck av vaxrester gör det bara svårare att polera. Stryk på tunt och lägg i så fall på ett lager till ifall du inte blir nöjd med resultatet efter poleringen. Polera med polerduk eller en fin microfiberduk. Ju mer du polerar ju bättre blir resultatet. Använder du någon form av specialvax, lackskydd eller liknande kan arbetsmetoden vara annorlunda läs på förpackningen.

Microfiberdukar kan vara av valfritt fabrikat
När du nu polerat så skyll inte på vaxet ifall ytan inte skulle bli så blank som du förväntat dig. Allt handlar om underarbete är inte lackytan riktigt ren blir inte vaxytan bra. Lägger du på vax åvanpå smuts blir resultatet "blank smuts" Det finns tyvärr inga genvägar vill man ha en blank yta med hög finish är det noggrant arbete ända från grunden som gäller. Har gjort ett bra arbete så får du ett reultat som håller länge. Supertvätt till exempel ger bara lite glans för stunden och inget bestående lackskydd.


Tycker du det är tråkigt och jobbigt att putsa och polera så kan du ju alltid starta en MC-klubb. Sedan tar du in en "Prospect" så kan han puts och polera tills han gjort sig förtjänt av ett fullvärdigt medlemskap.

2 kommentarer:

  1. Haha jag har en egen "Prospect" men han vaxar inte för det gör jag själv. Men däremot så tvättar han. Tack för en roligt läsning.
    Mvh Ethel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar min blogg. Alltid skoj med positiv respons. Tack.
      //magnus

      Radera