lördag 6 april 2013

Rödmyran en Svensk klassiker

Det finns få hojar som idag kan mäta sig i försäljning med de antal lättviktare som spottades ut från Svenska MC-fabriker efter andra världskriget. Jag har själv en gammal Husqvarna mod 24 eller Svartkvarna som den också kallades. Nu är det inte Svartqvarnan det skall handla om utan som rubriken säger Rödmyran. Det är ju samma som Svartqvarnan fast röd tänker du kanske. Nej det är det inte säger jag. Rödmyran är en NV JB, 11 eller 12. Den röda Husqvarnan som avlöste den svarta modell 24 skall kallas Rödqvarna och inget annat.

Rödmyran eller NV JB, sedan NV 11 och 12 tillverkades av Nyman Verken i Uppsala. Rödmyran började tillverkas 1949 när Nyman Verken upptäckt att Husqvarnas modell 24 blivit en succé Rödmyran utrustade till en början med en JB motor (John Bensson fabriks AB i Eskilstuna). Motorn var på 128cc med en tvåväxlad låda och en Engelsk Amal förgasare. 1951 fick Rödmyran en 125 kubiks maskin från DKW och döptes då om till. NV 11. Rödmyran hängde med till fram till 1958. Den uppgraderades ytterligare en gång på vägen och fick en starkare motor 1955, då ändrades modellnamnet till NV12.

DKW motorn fick då  högre kompression och gav nu 6,4 hästkrafter. Namnet Rödmyra fick hänga med. Mot slutet såldes den också i orange men då med Crescent dekaler på tanken. Träffar man på en gammal gubbe som åkte hoj på sent 40-tal eller tidigt 50-tal är sannolikheten stor att om han inte hade en Husqvarna så körde han antagligen en Rödmyra.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar